Potpisan Kolektivni ugovor za pomorce

Nakon punih 25 godina potpisan Kolektivni ugovor za pomorce

Dana 29. lipnja je u Rijeci potpisan Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu. Svečanosti potpisivanja Ugovora prisustvovali su potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, predstavnici Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, predstavnici sindikalnih partnera te ostali cijenjeni uzvanici.

Posljednji kolektivni ugovor za pomorce u kabotaži potpisan je 1998. godine. Kolektivni ugovor zaključuje se u dobroj vjeri radi promicanja i održavanja socijalnog dijaloga i skladnih odnosa između Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum i Sindikata koji se temelje na obostranom uvažavanju interesa i prava članica Udruge i Pomoraca. Potpisnici ugovora su Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum, Sindikat pomoraca Hrvatske i Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske.

Novim Kolektivnim ugovorom uređuju se radni i socijalni standardi temeljem kojih se sklapaju ugovori o radu pomoraca s brodarima kako je propisano Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Konkretno, povećava se iznos pomorskog dodatka, hranarine, kao i same plaće pomoraca. Cilj je ovaj kolektivni ugovor proširiti na cjelokupnu djelatnost linijskog prijevoza kako bi se primjenjivao na sve hrvatske pomorce i pomorce drugih država članica Europskog gospodarskog pojasa koji plove na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu u Republici Hrvatskoj, u cilju osiguranja istih polazišta i iste razine radnih i socijalnih prava.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta ovom je prilikom naglasio je da se Kolektivni ugovor potpisuje nakon 25 godina u vrijeme kada je zaštita prava hrvatskih pomoraca u posebnom fokusu i nužno potrebna. Istaknuo je da je ovaj Kolektivni ugovor prije svega rezultat timskog rada i napora svih strana uključenih u pregovore te se zahvalio svim sudionicima pregovora.

Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu (2023.) stupa na snagu i primjenjuje od dana 01. rujna 2023. godine.

Jadrolinija

072 30 33 37

Cijena poziva s fiksne mreže je 0,03 EUR/min