Jadrolinija
30 godina od isplovljenja konvoja Libertas
28.10.2021.

Na današnji dan, 28. listopada, obilježavamo 30 godina od početka plovidbe konvoja slobode prema okupiranom Dubrovniku – konvoja Libertas. Od samog početka ratnog stanja na Jadranu, Jadrolinija je stavila svoje brodove i posade na raspolaganje uključivanjem u razne akcije – evakuiranjem građana i stranaca s Jadrana, priključivanjem broda Klimno kao ispomoć Hrvatskoj vojsci, uvođenjem svakodnevne veze Rijeka – Zadar – Split – Dubrovnik nakon što je presječena kopnena veza s Dubrovnikom. Težnja za pomoći razorenom Dubrovniku kulminirala je u spontanom organiziranju poznatog konvoja Libertas, predvođenog Jadrolinijinom Slavijom. Konvoj je na svojem putovanju pristao u Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli, postepeno rastući svaki put zahvaljujući pridruživanju mnoštva manjih brodica. Konvoj je 31. listopada uplovio u Gruž donoseći svjetlost nade i slobode zarobljenom Dubrovniku. Danas, nakon 30 godina, u mislima smo sa svim sudionicima konvoja i sjećamo se njihove patnje, ali i velike hrabrosti. Mislimo i na nedavno preminulog zapovjednika broda Damir Jovičevića i na cijelu posadu „Slavije I“. 

       
       
       
lijevi kantun footer
Ovo je službena stranica Jadrolinije. Jadrolinija jamči za točnost podataka samo na svojoj stranici. Red plovidbe podložan je promjenama.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku. Više informacija o kolačićima možete pročitati ovdje. Za nastavak korištenja web stranice JADROLINIJA.HR kliknite na gumb „Slažem se“.

Slažem se