Svečano obilježeno 75 godina postojanja Jadrolinije

Jadrolinija već 75 godina ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova

Zadar, 5.12. – Sinoć su se u Zadru na brodu „Marko Polo“ okupili bivši i sadašnji zaposlenici, partneri te brojni gosti i uzvanici među kojima i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Rade Šimičević, saborski zastupnici te župan Zadarske županije Božidar Longin kako bi proslavili 75. godišnjice osnutka Jadrolinije.

Jadrolinija već 75 godina ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova. Nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz 2019. godine na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta.

„Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine! Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj  energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija  u obalnom linijskom prijevozu.“, kazao je Sopta te istaknuo kako se tijekom zadnjih nekoliko godina floti pridružilo 5 brodova, dok se sljedeće godine se očekuje nabavka novih brodova.

O Jadroliniji kao stupu putničkog linijskog prijevoza govorio je i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

„Teško je brojkama i riječima objasniti što Jadrolinija sve znači za Hrvatsku, za naše otočane, za turizam i gospodarstvo. Ona znači prije svega sigurnost i život. Kad treba prevesti bolesnike ili unesrećene do bolnice, djecu u školu. Na brodovima Jadrolinije se uči, odmara, rađa, u svakodnevnom prijevozu putnika. Jednom rječju, živi. Ona je stup putničkog linijskog prijevoza, koja održava više od trideset državnih i četiri međunarodne linije i na taj način povezuje hrvatske otoke s kopnom i doprinosi ukupnim rezultatima hrvatske turističke ponude.“ rekao je Bilaver, ističući kako će hrvatska vlada stajati iza svih dobrih odluka koje će osigurati održiv razvoj Jadrolinijine flote, što će u godinama što dolaze omogućiti nošenje s konkurencijom, domaćom i stranom.

Velika 75 obljetnica bila je motivom za snimanje dokumentarnog filma "Linija života" o Jadroliniji pod redateljskom palicom Dubravka Merlića, a pretpremijera se održala upravo za vrijeme svečane proslave. Trideset minuta filma presjek je samo djelića toplih ljudskih priča koje potvrđuju Jadrolinijinu krilaticu – linija života.

Dubravko Merlić zahvalio se u ime tvrtke Castor multimedia Jadroliniji što im je povodom svog 75. rođendana povjerila osmišljavanje i  produkciju dokumentarnog filma Linija života.

„Motivacija cijele ekipe bila je divna, uživali smo, svi volimo Jadrolinijine linije i brodove i ljude tako da se nadam da smo uspjeli prenijeti atmosferu ljudi iz Jadrolinije koji rade za ljude s otoka i izvan sezone. To je zapravo najvažnija funkcija Jadrolinije." rekao je Merlić.

Nakon pretpremijere dokumentarnog filma, himnu pomoraca "Plovit se mora" izvela je klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Jadrolinija

072 30 33 37

Cijena poziva s fiksne mreže je 0,03 EUR/min