Jadrolinija

Pretraži red plovidbe i kupi kartu online!

Prijavi se na newsletter Info line by Jadrolinija!

Pratite nas na Instagramu, Twitteru i You Tubeu!

    

Info Centar
U Rijeci održana završna konferencija EU Interreg projekta E-CHAIN

Rijeka, 10.06. - Danas je u Grand hotelu Bonavia održano predstavljanje i završna konferencija projekta E-CHAIN naziva „PLATFORMA E-CHAIN ZA ODRŽIVU MOBILNOST NA JADRANSKOM PODRUČJU - inovativno rješenje za promicanje održivog protoka putnika između Italije i Hrvatske“. Projekt su predstavili Marco Cocciarini, tehnička pomoć općine Ancona, vodeći partner E-Chaina, Alessandro Caponi, Poistory srl, tehnička pomoć općine Ancona i Caterina Vidulli, suosnivačica i izvršna direktorica Central Marketing Intelligence.

U sklopu predstavljanja održan je okrugli stol na kojem su  ispred Jadrolinije sudjelovali Zvonimir Matić, izvršni direktor komercijale i operativnih poslova i Mladen Koturović, izvršni direktor za opće poslove, zatim David Brčić, novoizabrani prodekan za znanstveno-istraživačku djelatnost, Pomorski fakultet u Rijeci, Marčela Jankač, predstavnica projekta MIMOSA (MarItime and MultimOdal Sustainable pAssenger transport solutions and services), Matej Plenča, voditelj centra za međunarodne projekte, Pomorski fakultet u Rijeci te Vedran Kirinčić, izvanredni profesor, Tehnički fakultet, Rijeka.

Glavni cilj E-CHAIN projekta je unaprijediti povezanost i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog softvera (E-CHAIN platforma) za upravljanje intermodalnim prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet. 

E-CHAIN pilot projekt je pokazao mogućnost online usluge prema održivom putničkom transportu te nudi mogućnost daljnjeg razvoja i unaprjeđenja platforme.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2022. godine. Projekt E-CHAIN sufinanciran je iz Interreg programa V-A Italija Hrvatska 2014. – 2020.


9. Dan karijera na Pomorskom fakultetu u Rijeci

Rijeka, 08.06.2022. - U srijedu, 8. lipnja, održalo se 9. izdanje Dana karijera u organizaciji Pomorskog fakulteta u Rijeci. Više od četrdeset tvrtki vezanih uz pomorstvo predstavilo je mogućnost zapošljavanja studentima Pomorskog fakulteta, među kojima se predstavila i Jadrolinija.

Studenti su se direktno mogli informirati o zahtjevima tržišta rada, mogućnosti zapošljavanja ili pak o primanju na stručnu praksu.

Jadrolinijin tim sudjelovao u utrci B2Run Croatia

Rijeka, 02.06. - Nakon duže pauze najpoznatija poslovna utrka B2Run Croatia održala se u Rijeci u četvrtak, 02.06. Sudjelovalo je oko 1.000 zaposlenika iz nešto manje od 100 organizacija s riječkog područja.

Cilj poslovne utrke jest team-building uz dozu rekreacije, ali i umrežavanje s drugim riječkim kolegama.

Rutu od 5 km istrčao je i Jadrolinijin tim, a pripreme za iduću godinu već su počele.

U Dubrovniku održan sastanak u sklopu EU Interreg projekta E-CHAIN

Projekt INTERREG E-CHAIN (Enhanced Connectivity and Harmonization of Data for the Adriatic Intermodal Network) predstavljen je u četvrtak, 26. svibnja u Dubrovniku. 

O dosadašnjim i budućim aktivnostima projekta E-CHAIN govorili su Damir Jurić, direktor tvrtke Rathmann d.o.o., jedan od projektnih partnera, te projekt menadžerica iz istoimene tvrtke Ema Leto. 

Jadrolinija je kao bitan dionik projekta sudjelovala u predstavljanju istog. Tako je u ime projektnog partnera prisustvovala Vanja Svetina, voditeljica razvoja informacijskog sustava u Jadroliniji, zatim pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miho Baće, ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, djelatnice DURA-e Marina Lazarević i Nataša Mirić.

Nakon Dubrovnika, predviđena su još dva događanja u Splitu te jedan u Rijeci u organizaciji Jadrolinije.

Završetak projekta planiran je za 30. lipnja, a cilj ovog pilot projekta jest multimodalna platforma preko koje bi svi putnici mogli planirati svoje putovanje i kupovinu karata – bilo da se radi o pomorskom, željezničkom ili cestovnom načinu putovanja, a plan je u budućnosti uključiti i zračni promet.

INTERREG E-CHAIN projekt (Enhanced Connectivity and Harmonization of Data for the Adriatic Intermodal Network) predstavlja suradnju Italije i Hrvatske te okuplja 10 partnera. Vodeći partner projekta je Municipality of Ancona, a ostali partneri su Amatori Interstate S.R.L., Brusutti S.R.L., G.M.T. S.p.A., Sveučilište u Trstu, Pomorski fakultet u Rijeci, Prosoft d.o.o., Jadrolinija, Grad Split te Rathmann d.o.o.

S trajektom "Marko Polo" na finalnu utakmicu Kupa u Split

Rijeka, 25.05.2022. - Jadrolinija, kada je god to moguće, izlazi ususret navijačkim skupinama po pitanju odlaska ili povratka s nogometnih utakmica. Zanimljivo je da su do danas klubovi navijača čak triput organizirali odlazak na neku važnu utakmicu Jadrolinijinim brodom. Davne 1998. godine navijači HNK Hajduk  su trajektom „Ivan Zajc“ iz Splita otputovali za Bari na utakmicu Kupa UEFA. Prije pet godina, navijači NK Rijeke su na prvenstvenu utakmicu HNL-a isplovili trajektom „Zadar“.

Večeras, točno u ponoć, više od 900 navijača NK Rijeke trajektom „Marko Polo“ zaplovit će prema Splitu. Odlazak bijelim brodom u Split na finalnu utakmicu hrvatskog Kupa u organizaciji je Kluba navijača Armada.

Putovanje bijelim brodom zasigurno će im ostati u lijepom sjećanju.

Održan forum Nova era prometa 2022.

U četvrtak, 19. svibnja, u Zagrebu se održao se 3. forum o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa.

Program foruma bio je podijeljen u tri tematske cjeline: Od točke A do…, Potencijali vodika u transportu – konkurencija elektrifikaciji ili sredstvo za ispunjenje ciljeva, Rješenja za novi smjer te okrugli stol „Zeleno kormilo“. U ime Jadrolinije, na okruglom stolu je sudjelovao kap. Vjekoslav Dorić, član Uprave.

Ostali sudionici okruglog stola bili su Jakov Baleta, Sveučilište u Zagrebu, Dunja Mazzocco Drvar, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Damir Šoštarić, Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture, Tomislav Uroda, iCat d.o.o. i Luka Vukić, Sveučilište u Splitu.

Nova era prometa dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2021. – 2022. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke Energetika marketing.

Predsjednik Uprave Jadrolinije prisustvovao svečanom otvorenju ureda Lürssen grupe

Rijeka, 20.05.2022. - Danas se na terminalu u riječkoj luci održalo svečano otvorenje još jednog ureda Lürssen grupe na Kvarneru u kojem su se smjestile tvrtke ključne za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji, posebice u području projektiranja i izgradnje jahti.

Svečanom otvorenju prisustvovali su Nikolina Brnjac, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica turizma i sporta, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Bojan Hlača, predsjednik upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner, Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe te Justus Reinke, izvršni direktor i voditelj odjela za istraživanje i razvoj Lürssen grupe.

Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, sudjelovao je u interaktivnom razgovoru u drugom dijelu svečanog otvorenja i tom je prilikom izjavio:

"Suradnja Jadrolinije i Lürssen grupe započela je 2021. godine kada smo analizirali mogućnost primjene zelenih tehnologija na jednom od postojećih brodova. Buduću suradnju vidimo na projektima modernizacije postojeće flote u skladu sa zelenom tranzicijom i uz pomoć financiranja iz EU fondova."

Na upit o ključnom projektu u kontekstu razvoja Jadrolinije, predsjednik Uprave je rekao:

"Ključni korak, za nas vrlo značajan i izazovan u obnovi flote Jadrolinije, jest izgradnja tri nova putnička broda na električni pogon. Brodovi će ploviti u dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom akvatoriju te gradnju ovih brodova namjeravamo financirati europskim sredstvima iz fonda Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Predstoji nam proces razgovora s lučkim upravama koji su zaduženi za luke na otocima i kopnu te HEP-om kako bi se osigurala potreba opskrba električnom energijom."

Uz predsjednika Uprave Jadrolinije, u razgovoru su sudjelovali i Nina Perko, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Kristijan Pavić, ACI d.d., Denis Vukorepa, Lučka uprava Rijeka i Snježana Prijić-Samaržija, Sveučilište u Rijeci.

Foto: Impala Studio

 

Međunarodni dan žena u pomorstvu

Rijeka, 18.05.2022. - Na današnji dan se po prvi put obilježava Međunarodni dan žena u pomorstvu. Vijeće Međunarodne pomorske organizacije je krajem 2021. godine donijelo odluku o proglašenju tog dana kako bi se proslavilo žene u pomorstvu, promicalo zapošljavanje i zadržavanje žena u pomorskom sektoru. Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije, od ukupnog svjetskog broja pomoraca samo 1,2% čine žene pa se procjenjuje da oko 24.059 žena rade kao pomorkinje širom svijeta.

Davne 1976. Jadrolinija je bila jedan od prvih brodara u Europi na čiji se brod ukrcala ženska časnica, današnja umirovljenica Jadrolinije. U vrijeme kad Jadrolinija obilježava 75. godina tradicije i iskustva na brodovima Jadrolinije plovi 8 žena u službi palube. Izuzetno smo ponosni na njih i vjerujemo da će ta brojka rasti u godinama koje su pred nama. 

 Svim ženama u pomorstvu čestitamo njihov dan i želimo im mirno more!

 

Uoči početka glavnog dijela turističke godine održan sastanak s Ministarstvom turizma i sporta

Zagreb, 13.05.2022. - Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan sastanak s ministricom turizma i sporta, Nikolinom Brnjac. Sastanak je održan uoči početka glavnog dijela turističke godine pa se ministrica Brnjac osvrnula na trenutačne turističke rezultate i očekivanja od ljetne sezone.

Uz predsjednika Uprave Jadrolinije, Davida Soptu, sastanku su prisustvovali i predstavnici turističkog sektora među kojima su bili članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice i Savjeta za oporavak i razvoj turizma, predstavnici hotelskih grupacija te strukovnih udruženja.

„Početak 2022. godine pokazuje porast u broju preveznih putnika i vozila na nacionalnim i međunarodnim linijama u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini. Sudjelujući na nekoliko turističkih manifestacija zamijećen je pojačan interes za našim linijama pa s puno optimizma očekujemo oporavak tržišta i povratak grupnih turističkih putovanja.“, na sastanku je izjavio predsjednik Uprave Jadrolinije.

Dokumentarni film o dobrom duhu Jadrolinije dostupan na YouTube kanalu

U veljači ove godine, na godišnjicu smrti legende splitske luke, premijerno je prikazan dokumentarni film o životu Ante Mrvice, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku. Režiju filma potpisuje Ivan Marjanović, koji je odnedavno film učinio dostupnim svima. Takav je bio i Ante, dobri duh Jadrolinije. „Za svakog je imao vremena, svakom je želio pomoći. Stvari od zajedničkog interesa bile su mu iznad osobnog.“ izjavio je autor filma.

Film koji je nastao iz čiste ljubavi i poštovanja prema pomorcu, doktoru znanosti, vrsnom poznavatelju pomorstva i brodova, prijatelju putnika i Jadrolinijinom djelatniku preko 27 godina pogledajte na poveznici.

Karte za međunarodne linije uskoro dostupne i putem ADAC-ove online platforme
Potpisan je Ugovor o suradnji između Jadrolinije i najvećeg njemačkog autokluba ADAC te će se karte za međunarodne linije od ove sezone prodavati i putem online prodajne platforme ADAC-a.

Najveći njemački autoklub broji preko 21 milijun članova te će ova mogućnost zasigurno doprinijeti boljem pozicioniranju hrvatske turističke ponude na njemačkom tržištu. 

Predsjednik Uprave Jadrolinije na 19. Shippax Ferry konferenciji

Stockhlom, 04.05.2022. - 19. Shippax Ferry konferencija ove se godine održava od 4. do 6. svibnja 2022. godine na brodu Silja Symphony koji će ploviti na ruti Stockhlom-Helsinki-Stockhlom. Prva je to velika manifestacija u trajektnoj industriji nakon pandemije koja će okupiti vrhunske stručnjake u tom području.

Dvodnevnu konferenciju prvi je put 2003. godine organizirala izdavačka kuća Shippax te je iz godine u godinu postala sve popularnija. Konferencija svake godine privlači preko 450 delegata iz više od 50 trajektnih tvrtki iz cijelog svijeta. Izdavačka kuća Shippax na godišnjoj i mjesečnoj bazi objavljuje novosti, analize i statistike brodarske industrije te je njihova online baza podataka putničkih brodova najopsežnija na tržištu.

Tema ovogodišnje konferencije je „Održivost kao perspektiva nakon COVIDA“. Prvi dio konferencije posvećen je ro-ro putničkoj i trajektnoj industriji, dok je drugi dio u potpunosti posvećen zelenim tehnologijama, alternativnim gorivima i pogonu na obnovljive izvore energije te digitalizaciji. Također, panelisti će se dotaknuti teme komunikacije u vrijeme krize te zelenih planova za budućnost.

Predsjednik Uprave Jadrolinije danas je sudjelovao je na panelu „The Lifeline Ferry Operators“. Nit vodilja panela bila je međunarodni prijevoz na kraćim linijama te lokalni prijevoz putnika i tereta te je tom prilikom predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izjavio:

„Možemo se pohvaliti prekrasnom jadranskom obalom i brojim otocima. Naša primarna zadaća jest svakodnevno povezivanje otoka s kopnom tijekom cijele godine te je stoga naša najvažnija uloga doprinijeti kvaliteti života i gospodarskom razvoju hrvatskih otoka.“

Uz predsjednika Uprave Jadrolinije na spomenutom panelu sudjelovali su i predstavnici brodarskih tvrtki Caledonian Maritime Assets, Scandlines, Onorato Armatori i The Isle of Man Steam Packet Company.

Održan partnerski sastanak i sastanak Nadzornog odbora EU Interreg projekta E-CHAIN

Partnerski sastanak i šesti sastanak Nadzornog odbora projekta INTERREG E-CHAIN projekta održao se u Trstu te je u sklopu partnerskog sastanka održan i lokalni javni događaj namijenjen informiranju javnosti o djelovanju i rezultatima E-CHAIN projekta.

S obzirom da je projekt ušao u završnu fazu projektne implementacije, partneri su na navedenim sastancima raspravljali o preostalim aktivnostima koje se moraju izvršiti do kraja projekta poput završnih testiranja E-CHAIN platforme, organizacije lokalnih diseminacijskih događaja, instalacije totema na pilot lokacijama, organizacije završnog partnerskog sastanka i slično.

INTERREG E-CHAIN projekt (Enhanced Connectivity and Harmonization of Data for the Adriatic Intermodal Network) predstavlja suradnju Italije i Hrvatske te okuplja 10 partnera, a glavni cilj E-CHAIN projekta jest unaprijediti povezanost i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog software-a (E-CHAIN platforma) za upravljanje prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet. Kako bi trenutna situacija bila unaprijeđena, E-CHAIN projekt usmjeren je na pružanje novih usluga kao što su poboljšani lučki multimodalni informacijski sustav za putnike, sustav menadžmenta odnosa s klijentima i  napredni turistički marketinški sustav za operatore, u skladu s ciljevima održivosti. Navedene usluge bit će dizajnirane i raspoređene na odabranim pilot lokacijama (Ancona i Split).

Projekt je započeo 1. siječnja 2019. i završetak projekta predviđen je za 30. lipnja 2022. godine. 

Pročitajte prilog o časnicama Jadrolinije

U sklopu serijala Novoga lista "Mogu sve" kojemu je cilj brisanje granica između muških i ženskih poslova te predstavljanje žena koje su izgradile svoju karijeru, ovoga su puta predstavljene naše tri časnice: Ivana Jeličić, Antonela Kardum i Marica Njegovan.

Njihove priče pročitajte na poveznici.

U Splitu održana konferencija „Elektropogon u nautici“

Split, 29.04.2022. – Danas je, povodom obilježavanja 100. broja časopisa Otvoreno more, održana konferencija „Elektropogon u nautici“ u organizaciji Slobodne Dalmacije i časopisa Otvoreno more.

Na panel-raspravi razgovaralo se o projektiranju i gradnji brodova na električni pogon, isplativosti uvođenja novih tehnologija, investiranju u prateću infrastrukturu za brodove na električni pogon te o postojećim poticajima i EU projektima. Izdvojeni su i mnogi dobri primjeri iz naše i europske pomorske prakse.

Zelena tranzicija i implementacija ekološki prihvatljivih tehnologija nužni su za održavanje napretka i konkurentnosti u putničkom prijevozu. Jadrolinijina promišljanja o ekološki prihvatljivim plovilima odvijaju se u dva smjera – ulaganjem u nove tehnologije koje moderniziraju postojeću flotu i smanjuju proizvodnju CO2, te obnovom flote s promišljanjem o obnovljivim izvorima energije.

Ispred Jadrolinije, na panel-raspravi je sudjelovala Valerija Tancabel, inspektorica za investicije u razvoju flote. Ostali panelisti bili su Predrag Čudina, direktor tvrtke Classis, projektant električnog trajekta za Jadroplov, Ivan Andročec, direktor Sektora za strategiju i razvoj HEP d.d., Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ, Igor Marasović, direktor proizvodnje RAND SHIPYARD i profesor na FESB-u, Ozren Bego.

Jadroliniji uručena nagrada Grada Visa
Vis, 23.04.2022. - Povodom Dana grada Visa, u subotu 23. travnja, Jadroliniji je uručena nagrada Grada Visa za doprinos gospodarskom i društvenom razvoju grada i otoka. Nagradu je predsjedniku Uprave, Davidu Sopti, uručio gradonačelnik Visa, Ivo Radica.

Skupna nagrada Grada Visa potvrda je dobre suradnje otočana i Jadrolinije te će se kvalitetna i uspješna suradnja nastaviti i dalje.
Akcijom „Putuj s knjigom“ Jadrolinija sudjeluje u jedanaestoj Noći knjige

Rijeka, 21.04.2022. - Od 22. do 25. travnja 2022. godine održava se jedanaesta Noć knjige, a Jadrolinija i ove godine podržava manifestaciju kojoj je cilj poticanje kulture čitanja i promicanje vrijednosti knjige. U sklopu akcije „Putuj s knjigom“ putnicima i djelatnicima Jadrolinije na brodovima će se putem brodskog razglasa puštati odabrane audio knjige.

Tema ovogodišnje Noći knjige jest pojam slobode, odnosno knjiga kao prostor slobode, a obilježit će se i dvije velike obljetnice. Velik broj programa Noći knjige posvećen je 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Jadrolinijini putnici uživat će u audio pričama namijenjenima djeci pod nazivom „Bakine priče“ na 14 brodskih linija od sjevera do juga Hrvatske.

Akcija „Putuj s knjigom“ odvija se i na Jadrolinijinim društvenim mrežama pa su putnici pozvani objavljivati fotografije knjiga i čitanja na brodovima Jadrolinije uz #PutujsKnjigom.


B2B susretima do novih poslovnih suradnji
Ancona, 05.04.2022. - Danas, 5. travnja, predstavnici Jadrolinije sudjelovali su na B2B “Travel Open Day” radionici u Anconi u organizaciji Travel Quotidiano. Riječ je o časopisu i portalu čiji su fokus stručnjaci u turizmu, a u svojim izdanjima obrađuje zanimljivosti i novosti međunarodnog turističkog tržišta. Osim navedenog, Travel Quotidiano redovito organizira događaje za djelatnike u turizmu, a nudi i razne webinare, radionice te evente.
 
Travel Open Day serija je radionica organiziranih diljem Italije koja omogućuje susrete touroperatora, prijevoznika i drugih profesionalaca u turizmu, te stvaranje novih kontakata i partnerstava. Ovakvi su događaji od iznimne važnosti za Jadroliniju, posebno periodu intenzivnih priprema za sezonu.

Predstavljanje Jadrolinije na turističkom sajmu u Napulju

Napulj, 18.03.2021. – U Napulju, od 18. do 20. ožujka održava se turistički sajam BMT Napoli (Borsa Mediterranea del turismo) na kojemu i ove godine svoje usluge, uz mnoštvo izlagača, predstavlja i Jadrolinija.

BTM najveći je turistički sajam ovih područja s 25 godina dugom tradicijom. Ovaj je turistički sajam, namijenjen putničkim agencijama i operatorima, strateški važan B2B događaj zbog svoje lokacije i razdoblja u kojem se održava, što omogućuje dobru pripremu za nadolazeću turističku sezonu. Sudjelovanje na ovoj vrsti manifestacija Jadroliniji omogućuje dodatnu vidljivost, uspostavljanje novih partnerstava i kontakata s tržištem od posebne važnosti za poslovanje - Italijom

Edukacija i osposobljavanje zaposlenika pri postupanju s osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti

Split, 12.03.2022. - U subotu, 12. ožujka 2022. godine na brodu „Dubrovnik“ u splitskoj luci, održana je edukacija i osposobljavanje zaposlenika Jadrolinije pri postupanju s osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Ova je edukacija rezultat težnje za dodatnim usklađivanjem s Uredbom Europskog parlamenta o pravima putnika te kako bi se povećali standardi putovanja i pružanja pomoći osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.
Edukaciju i osposobljavanje Jadrolinijinih djelatnika održali su vanjski predavači - Jugana Sinovčić, Sven Maretić i Ivan Tokić, društveno angažirani pojedinci poznati po promicanju statusa osoba s invaliditetom u društvu. Predavači su ujedno i sami osobe s invaliditetom te su zaposlenicima iz prve ruke i na primjerima iz prakse ukazali na ispravan pristup i kvalitetan način postupanja s osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

Osim u Splitu, edukacija i osposobljavanje zaposlenika pri postupanju s osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti organizirat će se i u Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

 

Jadrolinija svojim uslugama pomaže izbjeglicama iz Ukrajine
Split, 06.03.2022. - Kako bi pomogla izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine, Jadrolinija je u suradnji s hrvatskim Crvenim križem osigurala besplatan prijevoz osobama koje će biti smještene na otoku Šolti.  Stavljanjem svojih usluga na raspolaganje Jadrolinija izražava solidarnost s građanima Ukrajine te želi dati svoj doprinos u rješavanju ove krize. Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta u konstantnom je kontaktu s Crvenim križem u Splitu te će Jadrolinija, kao i uvijek, izaći u susret onima kojima je potrebna pomoć.

Humanost je nužnost u ovakvom vremenu te se zato Jadrolinija priključuje brojnim hrvatskim tvrtkama koje svojim uslugama nude pomoć. 
Rogač - Šolta moj zeleni otok - apartmani - nekretnine
Održana konferencija „Promet po mjeri korisnika“

Zagreb, 16.2.2022. – U utorak, 15. veljače, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organiziralo je online konferenciju „Promet po mjeri korisnika“. Cilj konferencije bio je dobiti informaciju od samih korisnika usluga, građana i prijevoznika, kakav prijevoz žele, kako ga ostvariti i prilagoditi njihovim potrebama, a da istovremeno ostane učinkovit, siguran i održiv.

Virtualni dijalog vodio se kroz dva okrugla stola "Javni putnički prijevoz po mjeri korisnika" i "Teretni prijevoz po mjeri korisnika". Razgovaralo se o upotrebi čistih tehnologija, o planovima za digitalizaciju te o dostupnim mogućnostima korištenja europskih sredstva za poboljšanje samog sustava.

Istaknuta je nova europska strategija pod nazivom "Spremni za 55%" koja nizom inicijativa nastoji ostvariti ciljeve klimatski neutralne Europe. Naglasak je stavljen na važnost inovacija u prometu i prelazak na čistije oblike prometovanja, kao što su plovidba i željeznički promet. Zaključci s konferencije bit će temelj formiranju preporuka za objavu na digitalnoj platformi Europske komisije.

Cijelu konferenciju pogledajte na linku.

Dokumentarni film o dobrom duhu Jadrolinije premijerno prikazan u Šibeniku
Šibenik, 07.02.2022. - U ponedjeljak, 07. veljače 2022. godine, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, premijerno je prikazan dokumentarni film o životu Ante Mrvice, javnosti poznatog i kao “dobri duh Jadrolinije”. Režiju filma potpisuje Ivan Marjanović, a kroz dosad neobjavljene detalje i arhivski materijal ispričana je priča o Anti Mrvici – pomorcu, doktoru znanosti, vrsnom poznavatelju pomorstva i brodova, prijatelju putnika i Jadrolinijinom djelatniku preko 27 godina. Film je premijerno prikazan na godišnjicu smrti legende splitske luke.
 
Jadroliniji dodijeljen status stručne baze Sveučilišta u Rijeci
Rijeka, 25.01.2022. - Sveučilište u Rijeci već nekoliko godina izgrađuje i nadopunjuje stručne baze iz različitih područja, a dio kojih je postala i Jadrolinija. Riječ je o povezivanju određene tvrtke ili ustanove sa Sveučilištem s ciljem provođenja dijela studijskog programa ili programa cjeloživotnog obrazovanja, odnosno sastavnica uz sudjelovanje u njoj zaposlene stručne osobe – mentora. Cilj ovakvih suradnji je omogućavanje studentima i polaznicima programa cjeloživotnog obrazovanja kvalitetnu stručnu praksu i stjecanje praktičnih kompetencija. Također, ustanove i druge pravne osobe ovakvim suradnjama dobivaju razmjenu novih znanja i tehnologija te zajednički pristup EU fondovima kao i drugim oblicima financiranja. 

Jadrolinija ovom suradnjom nastavlja svoju dugogodišnju praksu ulaganja u obrazovanje stručnjaka i samim time stvaranje najboljih kadrova, koji su ključ budućnosti svake tvrtke.

Više o upisu baze u registar možete pogledati ovdje.

Sretan 75. rođendan Jadrolinija!

Rijeka, 20.01.2022. Danas, 20. siječnja 2022. godine, nacionalni brodar Jadrolinija obilježava 75 godina postojanja. Jadrolinija je od svojih početaka bila lider na hrvatskoj strani Jadrana, a tijekom perioda od 75 godina promet je sustavno rastao, a s njime je rasla i potreba za transformacijom flote i neprestanim razvojem. Isti smjer i težnju k napretku Jadrolinija zadržava u 2022. godini ulaganjima u razvoj flote, digitalizaciju poslovanja, razvoj usluga i sklapanje strateških partnerstava. Kroz 75 godina u floti Jadrolinije plovilo je 185 brodova, a u 2022. godinu Jadrolinijina flota uplovila je s 54 broda, koji plove na 37 lokalnih linija te na 2 međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu. Većinu tih linija održava 365 dana u godini osiguravajući vezu od životne važnosti za brojne otočane. U sezoni, najfrekventnije linije održavaju se 24 sata, uz gotovo 600 polazaka dnevno duž obale. Jadrolinija ima značajnu poziciju u kreiranju hrvatske turističke ponude te već više od pola stoljeća potvrđuje da odmor zaista počinje na brodu. Iskustvo i tradicija sakupljeni 75 godina plovidbe pokazuju da je ključ konkurentnosti neprestano transformiranje i modernizacija.

Povodom velike, 75. obljetnice Jadrolinije, Predsjednik Uprave David Sopta izjavio je:  „Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti.“

Pročitajte prilog povodom 75. obljetnice Jadrolinije
Više o povijesti, ali i planovima za budućnost Jadrolinije pročitajte u velikom prilogu povodom 75. obljetnice.

Prilog na linku.
Posade Jadrolinijinih brodova spremne na svaku situaciju

Split, 02.01.2022. - U nedjelju, dana 02.01.2022. godine, u popodnevnim satima posada Jadrolinijinog trajekta Juraj Dalmatinac još je jednom pokazala kako prijevoz putnika i cjelogodišnje povezivanje kopna i otoka zahtijeva spremnost na nepredviđene situacije. Na liniji Split – Supetar, muškarac je s trajekta skočio u more. Posada je brzo reagirala te je u more pušten čamac za spašavanje. Situacija je vješto privedena sretnom kraju izvlačenjem muškarca na suho te konačno, predajom Hitnoj pomoći po dolasku u Supetar.

Posade Jadrolinijinih trajekata često sudjeluju u akcijama spašavanja izvanrednim plovidbama s obzirom na potrebe hitnih službi. Također, zbog velikog broja putnika koje godišnje preveze bijela flota, nisu rijetke niti situacije pružanja raznih vrsta pomoći putnicima tijekom plovidbe. 

Pozitivna priča za kraj godine – uspješno spašavanje morske kornjače na Visu

Vis, 21.12.2021.- Na otoku Visu skupina djece i odraslih uočila je ozlijeđenu morsku kornjaču. Nakon zbrinjavanja i prijevoza kornjače do rive, posada Jadrolinijinog broda osigurala je mjesto na trajektu za ugroženu životinju. Kornjača je zatim sigurno prevezena u Split gdje su veterinari oporavilišta s Lošinja osigurali njezin prihvati i liječenje. Ova akcija djece i mještana budi radost, a Jadrolinija je ponosna što je svojim uslugama bila od pomoći i dijelom ove priče.

Morske su kornjače ugrožene i strogo zaštićene u Hrvatskoj. Njihovu opstanku najviše prijeti slučajan ulov kod ribarstva, sudari s brodovima te onečišćenje.

Na katamaranu Adriana provedena vježba postupanja u opasnosti od onečišćenja mora

Rijeka, 16.12.2021. - U četvrtak, dana 16. prosinca, u jutarnjim satima u Riječkoj luci održana je vježba sprječavanja onečišćenja mora u simuliranoj situaciji opasnosti na katamaranu Adriana. Simulirana je situacija izlijevanja goriva u more prilikom neadekvatnog spajanja cijevi za ukrcaj goriva. Posada je tijekom vježbe postupila prema razrađenom protokolu za postupanje uslijed opasnosti od onečišćenja mora te je oko katamarana spuštena brana koja zaustavlja daljnje širenje izlivenog goriva i na taj način zadržava daljnje širenje onečišćenja. Nakon uspješnog zadržavanja zagađenja, vježba je nastavljena praćenjem protokola, prema kojemu slijedi poziv nadležnim službama koje pristupaju čišćenju zahvaćenog područja. Ciljevi provođenja ovakvih vježbi i simulacija su provjera spremnosti posade broda na reakciju u slučaju opasnosti te provjera komunikacije vanjskih službi i ovlaštenih tvrtki za sanaciju onečišćenja u slučaju izvanredne situacije. Također, provjeren je i ažuriran protokol postupanja u slučaju opasnosti od zagađenja mora. U simulaciji su sudjelovali i članovi tima za potporu brodu, odnosno predstavnici Lučke kapetanije Rijeka, Lučke uprave Rijeka te predstavnici tehničkih službi Jadrolinije. Provođenje ovakvih vježbi nužno je kako bi se osigurala najveća moguća razina zaštite od zagađenja te kako bi i u izvanrednim situacijama zaštita mora bila na visokoj razini. More je od velike važnosti za Jadroliniju te je njegova zaštita i očuvanje nužnost i odgovornost.

 

Tradicionalna molitva povodom blagdana svetog Nikole

U ponedjeljak, 6. prosinca, u holu zgrade Jadrolinije u Rijeci održana je tradicionalna molitva povodom blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece. Molitvu je predvodio mons. Matija Matičić, a prisustvovali su predstavnici Uprave Jadrolinije David Sopta, Vjekoslav Dorić i Goran Frković, Marica Njegovan, predsjednica Udruge umirovljenika Jadrolinije te ostali okupljeni djelatnici Jadrolinije. Ovom svečanom molitvom svake se godine odaje počast Jadrolinijinim poginulim pomorcima u Domovinskom ratu. 

Blagdan svetog Nikole od posebne je važnosti za Jadroliniju te se slavlju ovog sveca posvećuje posebna pažnja. Zahvaljujemo se svetom Nikoli na zaštiti koju nam pruža kroz brojne godine povezivanja kopna i otoka hrvatskog Jadrana.

Djeca i pomorci i ove godine zajedno slave Svetog Nikolu

S obzirom na veoma pozitivne reakcije velikih i malih putnika duž obale, i ove smo godine povodom blagdana Svetog Nikole odlučili - darivati putovanje.

Uoči dolaska omiljenog sveca djece i pomoraca, svetog Nikole, 4., 5. i 6. prosinca, sva djeca do 12 godina na svim linijama Jadrolinije plove besplatno. Djeca i pomorci tako se i ove godine zajedno raduju!

Sastanak Jadrolinije i ADAC-a na temu potencijalne suradnje
U utorak, dana 30. studenog u Munchenu, održan je sastanak između predstavnika Jadrolinije i predstavnika ADAC-a, najvećeg njemačkog automobilskog kluba. Sastanku su prisustvovali Karlheinz Jungbeck, predsjednik Uprave ADAC-a, Marc Hennerici, voditelj ureda za trajektni promet u ADAC-u, David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije, Zvonimir Matić, izvršni direktor za komercijalne i operativne poslove te Mladen Koturović, izvršni direktor za opće poslove. Sastanak je organiziran s obzirom na zajednički interes ADAC-a i Jadrolinije za potencijalnom suradnjom, a na inicijativu ADAC-a. Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnosti uključivanja Jadrolinije i usluga nacionalnog brodara u online prodajnu platformu ADAC-a. Putem navedene platforme ADAC usluge pomorskih putničkih prijevoznika diljem Europe na jednostavan i pristupačan način predstavlja svojim članovima, kojih broji više od 21 milijun. Raspravljalo se o uvjetima i mogućnostima ovog oblika suradnje, s nadom za uspješnom realizacijom do iduće ljetne sezone.
 
Jadrolinija i Lürssen Design Center Kvarner surađivat će na području zelenog i plavog rasta

U Opatiji je u ponedjeljak, 15. studenoga 2021. godine, potpisan sporazum o suradnji između Jadrolinije i Lürssen Design Centra Kvarner. Neposredno prije potpisivanja sporazuma održan je sastanak na temu mogućnosti suradnje na području zelenih i hibridnih novogradnji te remonta postojeće flote Jadrolinije u smjeru korištenja čistih pogona i tehnologija. Sastanku su prisustvovali suvlasnik Lürssen grupe Peter Lürssen, izvršni direktor u Lürssen grupi Justus Reinke, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktorica Lürssen Design Center Kvarner Teuta Duletić. Lürssen Design Center Kvarner d.o.o. i Jadrolinija sporazumom su utvrdili suradnju na područjima zelenog i plavog rasta, s ciljem strateškog planiranja buduće suradnje,  uspostave strateških partnerstva za inovacije i učinkovitog korištenja dostupnih sredstava iz fondova Europske unije i drugih dostupnih EU inicijativa u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, uoči potpisivanja ugovora izjavio jeOčuvanje okoliša i odgovorno ponašanje prema moru – koje jest izvor poslovanja pomorskog prijevoza, nije izbor, već nužnost i budućnost cjelokupne industrije. Ova suradnja ima iznimnu važnost te je korak u pravcu zelene tranzicije u Jadroliniji.“

Predstavljanje udruge Mar/nn – Maritimnog inovacijskog klastera

Opatija, 15.11.2021. - U Opatiji, 15. studenog, održano je predstavljanje udruge Mar/nn – Maritimni inovacijski klaster, na kojemu je kao partner sudjelovala i Jadrolinija. Osnivači Klastera su Lürssen Design Center Kvarner d.o.o., Maritime Center of Excellence d.o.o. i Gitone d.o.o. dok su partneri, uz Jadroliniju, ACI, Sveučilište u Rijeci, ERNAFA, Novatech, BrightDock, FER, regionalna razvojana agencija PRIGODA, AVL, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija. Na događanju je predstavljena vizija budućnosti udruge, ciljevi i područja djelovanja Maritimnog inovacijskog klastera, kao i nova online platforma koja će služiti za povezivanje partnera i ostvarenje suradnje na projektima u maritimnom sektoru. Maritimni inovacijski klaster zamišljen je kao platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture s ciljem jačanja konkurentnosti i inovativnosti pomorske industrije. Prioritetna područja klastera bit će nove tehnologije, čiste tehnologije, plovila budućnosti, digitalna transformacija, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta prisustvovao je događanju, istaknuvši važnost uključivanja Jadrolinije u ovakve projekte koji promišljaju budućnost maritimnog sektora, obuhvaćajući područja ključna za napredak i modernizaciju cjelokupne industrije. Ključni dio prezentacije bila je panel rasprava „Inovacije i tehnologije u maritimnoj i drugim industrijama“ na kojoj su sudjelovali Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Peter Lürssen, direktor Lürssen grupe, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Justus Reinke, Lürssen grupa.

Obilježavanje 30. obljetnice napada na Split

Split, 15.11.2021. - U splitskoj luci obilježena je 30. obljetnica napada na Split. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Jadrolinije, predstavnici Lučke kapetanije Split, predstavnici Pomorske policije te župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban.  

Na današnji dan s ponosom se prisjećamo hrabrosti pomoraca i pobjede Hrvatske ratne mornarice u pomorskoj bitci koja je razbijanjem neprijateljskih pomorskih snaga oslobodila velik dio našeg mora, obale i otoka. Smatra se da je upravo ova pobjeda znatno utjecala na ishod Domovinskog rata. U napadu na Split stradala su dvojca Jadrolinijinih pomoraca na trajektu Vladimir Nazor. Vječno smo im zahvalni.

Predstavnici Jadrolinije sudjelovali na E-CHAIN konferenciji u Splitu
Split, 11.11.2021. - U Splitu, 10. i 11. studenog, održana je konferencija vezana za E-Chain Interreg Italy – Croatia projekt. Konferenciji je prisustvovala i Jadrolinija kao jedan od partnera na navedenom projektu. Svrha ovog susreta je okupljanje E-CHAIN partnera te prezentacija dosadašnjeg napretka projekta, evaluacija i planiranje nastavka razvoja intermodalne mreže za upravljanje prometnim uslugama. E-CHAIN okuplja 10 partnera iz Hrvatske i Italije, a glavni cilj je unapređenje povezanosti i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog softvera (E-CHAIN platforma) za upravljanje intermodalnim prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet.  

Polaganje vijenca uoči blagdana Svih svetih
Rijeka, 29.10.2021. - Uoči nadolazećeg blagdana Svih svetih, u holu zgrade Jadrolinije u Rijeci održano je tradicionalno polaganje vijenca na spomenik poginulim pomorcima Jadrolinije u Domovinskom ratu. Polaganju vijenca prisustvovali su predstavnici Jadrolinije, izvršni direktori Zvonimir Matić, Mladen Koturović i Ana Klarić te Marica Njegovan, predsjednica Kluba umirovljenika Jadrolinije. Na blagdan Svih svetih svake godine u mislima smo s Jadrolinijinim pomorcima poginulima u Domovinskom ratu te sa svim djelatnicima i djelatnicama Jadrolinije koji nisu među nama.  

 

30 godina od isplovljenja konvoja Libertas

Na današnji dan, 28. listopada, obilježavamo 30 godina od početka plovidbe konvoja slobode prema okupiranom Dubrovniku – konvoja Libertas. Od samog početka ratnog stanja na Jadranu, Jadrolinija je stavila svoje brodove i posade na raspolaganje uključivanjem u razne akcije – evakuiranjem građana i stranaca s Jadrana, priključivanjem broda Klimno kao ispomoć Hrvatskoj vojsci, uvođenjem svakodnevne veze Rijeka – Zadar – Split – Dubrovnik nakon što je presječena kopnena veza s Dubrovnikom. Težnja za pomoći razorenom Dubrovniku kulminirala je u spontanom organiziranju poznatog konvoja Libertas, predvođenog Jadrolinijinom Slavijom. Konvoj je na svojem putovanju pristao u Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli, postepeno rastući svaki put zahvaljujući pridruživanju mnoštva manjih brodica. Konvoj je 31. listopada uplovio u Gruž donoseći svjetlost nade i slobode zarobljenom Dubrovniku. Danas, nakon 30 godina, u mislima smo sa svim sudionicima konvoja i sjećamo se njihove patnje, ali i velike hrabrosti. Mislimo i na nedavno preminulog zapovjednika broda Damir Jovičevića i na cijelu posadu „Slavije I“. 

Periska Luce na putovanju Jadrolinijom
U uvali Artatore na Malom Lošinju u ponedjeljak, 18.10.2021., pronađena je živa ličinka plemenite periske, što je vrlo dragocjeno otkriće s obzirom na pomor periski na Jadranu i velike napore koji se ulažu u njihovo očuvanje.
Na pomno koordiniranom putu prema Aquariumu u Puli, perisku, koja je dobila ime Luce, preuzela je posada trajekta Brestova te su ju ugostili na komandnom mostu. Hrvatskom veterinarskom institutu čestitamo na otkriću.

Predsjednik Uprave Jadrolinije sudjelovao u panel raspravi o budućnosti zelenog poslovanja
Zagreb, 19.10.2021. - U utorak, 19. listopada, u Zagrebu je održana konferencija Jutarnjeg lista koja je tematizirala mogućnosti zelenog plana Europske unije. U sklopu programa konferencije, u jednoj od održanih stručnih panel rasprava, sudjelovao je i predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta. Ovu tradicionalnu konferenciju, koja razmatra mogućnosti europskog Zelenog plana, organiziraju Jutarnji list, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Europska investicijska banka. Konferencija je u ovogodišnjem izdanju otvorila dijalog predstavnika ključnih političkih i financijskih institucija, poduzetničkih udruga, predstavnika znanstvene zajednice i ostalih važnih dionika te dala uvid u potencijale, mogućnosti, ali i izazove u provedbi zelene tranzicije u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave Jadrolinije pridonio je panel raspravi na temu gospodarskih prilika i izazova u paketu "Spremni za 55%" svojom perspektivom utjecaja prijedloga sadržanih u paketu na brodarstvo, koje je jedan od gospodarskih sektora čiji je put k ekološkoj učinkovitosti propisan predloženim regulativama. "Spremni za 55%" novi je prijedlog zakonodavnih mjera Europske komisije čiji je cilj omogućiti i pripremiti Uniju za dekarbonizaciju do 2050. godine te koji obuhvaća upute i mjere za brojne industrije, među ostalim - prijevoz i brodarstvo. Na panelu su sudjelovali i Miguel Gil Tertra, voditelj Odjela za ekonomsku analizu i oporavak Europske komisije, Alessandro Boschi, voditelj odjela za obnovljive izvore energije iz tehničkog sektora EIB-a, Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u području klimatskih promjena Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sabina Škrtić, članica Uprave Enna energia naturalis te Tomislav Mihotić, državni tajnik Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Predstavljanje Jadrolinije na turističkom sajmu u Riminiju
Rimini, 15.10.2021. – Na 58. izdanju specijaliziranog sajma za poslovnu publiku u Riminiju, TTG Travel Experience, svoju je ponudu predstavila i Jadrolinija, uz brojne renomirane predstavnike hrvatske turističke ponude. Sudjelovanje na ovoj vrsti sajmova od velike je važnosti za Jadroliniju budući da ono otvara priliku za upoznavanje s najnovijim trendovima u turističkoj industriji te razmjenu iskustva s profesionalcima i stručnjacima iz cijelog svijeta. Također, na sajmu u Riminiju, koji se ističe kao najvažnije mjesto susreta turističkih djelatnika u Italiji, sudjeluje velik broj agenata, hotelijera, turoperatora i prijevoznika, što ga čini iznimnom prilikom za sklapanje novih poslovnih suradnji i osnaživanje veze Jadrolinije i talijanskog tržišta.
Nakon uspješne ljetne sezone 2021., kojom je započeo oporavak od pandemijom pogođene prethodne godine, novim poslovnim suradnjama i razmjenom znanja nastavlja se težnja dostizanja rezultata rekordne 2019. godine.
 
 
Jadrolinijin Barba – tradicija prilagođena novom dobu
Prije ovogodišnje ljetne sezone predstavljeno je novo lice maskote Jadrolinije – lice dobroćudnog i pouzdanog Barbe. Nakon predstavljanja novog vizuala, nastalog u razgovorima s djecom i uz praćenje njihove vizije lica Jadrolinije, Barba je oživio i tijekom ljeta putovao obalom, uveseljavajući putnike. Više o putovanjima Barbe, ali i razvoju te povijesti maskote pročitajte u reportaži na linku. 
Predsjednik Uprave Jadrolinije na 45. Interferry konferenciji

Santander, 06.10.2021. - Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, sudjelovao je na Ferry Leaders panelu na 45. Interferry konferenciji, održanoj između 2. i 6. listopada u Santanderu, u Španjolskoj.

Interferry je međunarodno udruženje putničkih brodara i najpoznatija svjetska konferencija trajektne, odnosno brodarske industrije, koja okuplja predstavnike top menadžmenta svjetskog putničkog brodarstva. Ovo je udruženje formalno uspostavljeno 1976. godine, a dosad su domaćinstvo prestižne konferencije imali gradovi poput Venecije (Italija), Seattla (SAD), Rotterdama (Nizozemska), Atene (Grčka), Hong Konga (China) i brojnih drugih. Podsjećamo, 2017. godine Jadrolinija je imala čast biti domaćin konerencije koja je održana u Splitu.

Ciljevi održavanja Interferry konferencije su razmjena znanja i iskustava svjetskih brdarskih i pomorskih stručnjaka te razvoj regulative i novih tehnologija u skladu s najvišim ekološkim standardima. Na ovogodišnjoj konferenciji, čiji je moto „The future is ferries“, otvorene su brojne teme značajne za industriju, a posebno se govorilo o oporavku od pandemije koronavirusa, zelenom poslovanju i digitalizaciji u pomorskom prijevozu.

Posljednji pozdrav kapetanu Jovičeviću

Preminuo je bivši djelatnik Jadrolinije, kapetan Damir Jovičević, kojeg pamtimo kao zapovjednika legendarnog broda „Slavija“ koji je tijekom Domovinskog rata nizom pomorskim poduhvata spajao Rijeku i Dubrovnik.

Slavija je, pod zapovjedništvom kapetana Jovićevića, predvodila Konvoj Libertas prema Dubrovniku te redovito donosila pomoć i prevozila izbjeglice iz grada te tako osiguravala da on nikada ne bude odsječen od ostatka Hrvatske. Požrtvovnost i hrabrost Damira Jovičevića Jadrolinija, ali i cijela Hrvatska, dugo će pamtiti.

U ime svakog djelatnika Jadrolinije i Uprave Jadrolinije, obitelji izražavamo duboku sućut.

 

Otvorena dodatna putovanja na sezonskim linijama

Zahvaljujući toplim rujanskim danima brojni putnici nastavljaju i tijekom „babljeg ljeta” istraživati hrvatsku obalu. Zbog dobrih turističkih rezultata postsezone i velikog interesa putnika, plovidba na sezonskoj brzobrodskoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split bit će dostupna sve do 27. rujna. Na ovoj liniji plovi moderan katamaran Jelena s kojim putnici imaju priliku otkriti top destinacije na kopnu te neke od najljepših otoka južnog Jadrana. 
Zbog velikog interesa kroz rujan, u periodu od 3. listopada do 10. listopada dostupna su i dodatna putovanja i na linji Split - Hvar, i to u 11:30 iz Splita te u 14:00 iz Hvara.

 

Nastavak E-CHAIN projekta na online konferenciji

Interreg Italy – Croatia idućeg će tjedna organizirati zajedničku konferenciju za sve projekte čiji je zajednički cilj promišljanje održivih modela mobilnosti - E-CHAIN, ICARUS i MIMOSA. Bit će predstavljeni dosadašnji rezultati ovih projekata s naglaskom na pilot rješenja za intermodalan prijevoz između Italije i Hrvatske. Također, na online konferenciji raspravljat će se o utjecaju COVID – 19 pandemije na sektor prijevoza.

Jadrolinija će sudjelovati na nadolazećoj konferenciji gdje će se intenzivno razgovarati o važnosti razvijanja platforme za upravljanje intermodalnim prijevozom radi poboljšanja kvalitete usluge za putnike.

Podsjećamo, Interreg E-CHAIN projekt predstavlja suradnju Italije i Hrvatske te okuplja 10 partnera iz Hrvatske i Italije, a za glavni cilj ima unapređenje povezanosti i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog softvera (E-CHAIN platforma) za upravljanje intermodalnim prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet.  

Ljetna sezona iznad očekivanja

Kroz čitav srpanj iz tjedna u tjedan pratili smo rast broja prevezenih putnika i vozila. Taj se pozitivan trend nastavio i kroz kolovoz, a kraj se uspješnim rezultatima još ne nazire. Osim svakodnevnog dodavanja velikog broja izvanrednih linija prema otocima, zbog velikog interesa i priliva gostiju produljeno je i trajanje plovidbe sezonske brzobrodske linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split do 20. rujna. 
Do 15. kolovoza ukupno se flotom Jadrolinije prevezlo 5,3 milijuna putnika i 1,7 milijuna vozila.

Trajekt Otok Pašman kao nastavak ulaganja u zadarsko plovno područje

Bigorad, 17.08.2021. - U utorak, 17. kolovoza, novonabavljeni trajekt Jadrolinije Otok Pašman, preuzeo je trajektnu liniju Biograd – Tkon. Obilasku trajekta Otok Pašman, čija je plovidba započela iz Biograda na Moru u 12:30 sati, prisustvovali su Državni tajnik za more Josip Bilaver, Ravnateljica Agencije za obalni linijski i pomorski promet Paula Vidović, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, član Uprave Goran Frković i predstavnici Zadarske županije i Općine Tkon.

Nakon trajekta Ugljan, koji je floti Jadrolinije priključen u kolovozu 2020. godine, ovo je drugi novonabavljeni trajekt namijenjen zadarskom plovnom području. Veza s otokom Pašmanom veoma je važna za čitavo zadarsko područje, što zbog turističkog značaja ovog otoka, što zbog snažne povezanosti njegovih žitelja s kopnom kroz cijelu godinu pa je trajekt Otok Pašman logičan nastavak sustavnog ulaganja u obnovu bijele flote.

Podsjećamo, trajekt Otok Pašman bivši je trajekt Rapske plovidbe naziva Sveti Kristofor te je izgrađen u brodogradilištu Viktor Lenac 2003. godine. Putnički RO – RO brod Otok Pašman dugačak je 42 metra, a širok 15,3 metara, kapaciteta 250 putnika i 35 vozila.

   
Barba iznenadio i razveselio putnike u splitskoj trajektnoj luci

Split, 26.07.2021. - Jadrolinija je nedavno na društvenim mrežama predstavila novi vizualni identitet svoje maskote, poznatog „Barbe“ - dobroćudnog i pouzdanog kapetana broda. U ponedjeljak, 26. srpnja, Jadrolinijin je Barba oživio i prošetao splitskom trajektnom lukom. Njegova je pojava razveselila brojne putnike koji su kupovali karte ili čekali na ukrcaj, a posebno se svidio najmlađima. Barba će tijekom ljeta nastaviti iznenađivati i uveseljavati putnike duž obale.

Duga tradicija ono je što obilježava Jadroliniju, a ta se tradicija može zamijetiti u svim segmentima poslovanja, pa i u korištenju lika Barbe u marketinškim aktivnostima. Barba se tako prvi put u komunikaciji pojavio 1970-ih godina prošlog stoljeća, a kroz godine je mijenjao lica, sukladno s promjenama vremena.

Jadrolinijin Barba možda ima novo ruho, ali njegov karakter i suština ostaju isti – pouzdanost, autoritet, pristupačnost, osmijeh za svakoga, iskustvo, tradicija i naravno, ljubav prema moru. 

Jadrolinija i Ante Gelo u čast Oliveru putnicima poklonili koncert na trajektu Korčula

Split, 26.07.2021. - Kao uvod u tjedan posvećen Oliveru, Jadrolinija je u ponedjeljak, 26. srpnja, svojim putnicima na trajektu u redovnoj liniji Split – Vela Luka poklonila koncert najljepših Oliverovih pjesama. Uz Antu Gelu, na trajektu „Korčula“ u plovidbi prema Veloj Luci nastupili su i Dupini, Tedi Spalato, Marko Tolja i Zorica Kondža.

Dio je to događanja povodom treće obljetnice smrti velikana hrvatske glazbe, Olivera Dragojevića, koja se već tradicionalno održavaju na Oliverovoj rodnoj Korčuli. Vrhunac događanja je koncert „Trag u beskraju“ zakazan za 29. srpnja na pjaci u Veloj Luci. 

Jadrolinija od početka održavanja ovog, sada već tradicionalnog tjedna posvećenog Oliveru, ima značajnu ulogu u logističkom dijelu organizacije koncerta u Veloj Luci. Koncert na palubi broda započeo je kao spontana svirka, a ove je godine postao najposebniji događaj ljeta u kojemu su se spojili more, energija Oliverovih pjesama i Jadrolinija.

Optimizam na Jadrolinijinoj floti – nižu se uspješni vikendi

05. 07. 2021. – Velik broj turista koji su ušli u Hrvatsku tijekom proteklog vikenda, a posebno gužve u trajektnim lukama, dali su razlog za zadovoljstvo. Kroz splitsku trajektnu luku prošlo je tako 40 tisuća putnika i 11.500 vozila. Riječ je o 30-postotnom povećanju u odnosu na isti vikend 2020. godine, a u usporedbi s 2019., predepidemijskom godinom, ostvareno je 65 posto prometa. Povećanje prometa i gužve u lukama bilježe se već nekoliko tjedana u nizu te se vjeruje u nastavak ovog trenda.

Pridržavanjem propisanih mjera i opravdavanjem nacionalne oznake “Stay Safe in Croatia” Jadrolinija se nada dugom toplom ljetu i punim brodovima.

Započela plovidba na brzobrodskoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split

Split, 25.06.2021. - Početak plovidbe na sezonskoj brzobrodskoj liniji koja povezuje Dubrovnik i Split, prolazeći kroz najpopularnije turističke destinacije na otocima, znak je da je turistička sezona u punom jeku.

Ova će se linija do 13. rujna održavati svakodnevno s jutarnjim polaskom iz Dubrovnika te popodnevnim povratkom iz Splita. Atraktivnost ove linije je u povezivanju dvaju ključnih turističkih destinacija na kopnu – Split i Dubrovnik, no i u pristajanju na otocima južnog Jadrana. Ona tako posjetiteljima nudi mogućnost da svoj odmor prošire na okolne otoke, bez povratka na kopno. 

Jadrolinija sudjelovala na prvom turističkom sajmu na jugu Italije održanom u prisutnosti publike

Rijeka, 21.06.2021. - Na jugu Italije, u Napulju, od 18. do 20. lipnja održan je turistički sajam BTM Napoli (Borsa Mediterranea del turismo), prvi sajam ondje koji se od početka epidemije koronavirusa održao u prisutnosti publike. Ova važna turistička manifestacija okupila je više od 200 izlagača – touroperatora, destinacija, prijevoznika, među kojima se našla i Jadrolinija. Sudjelovanje na ovoj vrsti manifestacija Jadroliniji omogućuje dodatnu vidljivost, uspostavljanje novih partnerstava i kontakata s tržištem od posebne važnosti za poslovanje - Italijom. Kroz predstavljanje linija kojima Jadrolinija već dugi niz godina povezuje dvije obale Jadrana, potencijalnim se putnicima i suradnicima ukazivalo na sigurnost putovanja i pridržavanje svih zaštitnih mjera, zbog čega Jadrolinija nosi oznaku Stay Safe in Croatia. Sajam je zaključen u ozračju optimizma i nade u uspješnu sezonu.

 

Novonabavljeni trajekt Tkon –55. brod u floti Jadrolinije

Jadrolinijinoj floti priključen je trajekt Tkon, bivši trajekt Rapske plovidbe naziva Sveti Kristofor. Putnički RO – RO brod Tkon dugačak je 42 metra, a širok 15,3 metara, kapaciteta 250 putnika i 35 vozila. Riječ je o brodu izgrađenom u brodogradilištu Viktor Lenac 2003. godine te njegovim priključivanjem flota Jadrolinije broji 55 broda. Brod Tkon preuzet će liniju koju trenutno održava trajekt Prizna, brod star više od 50 godina. Ovom se investicijom nastoji povećati kvaliteta usluge za putnike na liniji Biograd – Tkon kroz omogućavanje pouzdane veze u svim vremenskim uvjetima, ali i ugodnijeg putovanja u modernijem brodu. Promjena broda utjecat će i na posadu, budući da Tkon pruža kvalitetniji smještaj koji boravak i život na brodu čini lagodnijim. Drugi Jadrolinijin novonabavljeni trajekt namijenjen zadarskom plovnom području, trenutno odlazi u brodogradilište na remont i prilagodbu vizualnom identitetu Jadrolinije. Njegovo uključivanje u liniju planirano je u visokoj sezoni ove godine, periodu kada se očekuje pojačan rast prometa. Odabirom imena ovog trajekta nastavlja se tradicija imenovanja prema hrvatskim otocima, a imenom Tkon, gradu na otoku Pašmanu, dodatno se naglašava povezanost novog trajekta s linijom na kojoj će ploviti.

Trajekt Lastovo kao filmski set

Rijeka, 16.05.2021. – Nakon početka snimanja filma Prelazak (The Crossing) na Jadrolinijinom trajektu Lastovo u Puli, proteklog se vikenda filmski set preselio u riječku luku. Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji debitantskog dugometražnog igranog filma nizozemske redateljice Jacqueline Van Vugt, čije se snimanje punih mjesec dana odvija na raznim lokacijama u Hrvatskoj.

Radnja filma smještena je na brodu, točnije za vrijeme prelaska iz Maroka u Španjolsku, a u njoj se isprepliću tri odvojene priče. Trajekt Lastovo poslužio je kao važan dio scene, budući da se velik dio radnje odvija upravo tijekom putovanja morem i u interijerima ovog Jadrolinijinog trajekta. Intervencijama u brojne detalje, Lastovo je postalo autentični marokanski putnički brod, a riječka luka trajektno pristanište prepuno afričkih detalja. Osim u Puli i Rijeci, dio filma snima se i u Zadru te Zagrebu, a Lastovo i njegova posada nastavljaju sudjelovati u stvaranju filmske magije.

 

 

Nastavak pripreme za sezonu uz predstavljanje na turističkim sajmovima

Rijeka, 17.05.2021. - Jadrolinija je u proteklom tjednu svoje usluge predstavila na virtualnom izdanju Međunarodnog sajma turizma u Milanu BIT, koji je do 11. svibnja bio otvoren za poslovnu publiku, a nakon toga do 14. svibnja i za opću publiku. Na sajmu je uz Jadroliniju sudjelovalo više od 1.500 izlagača iz cijelog svijeta – od destinacija, agencija, hotela, turoperatera do prijevoznika. Nastavak predstavljanja Jadrolinije na turističkim sajmovima posebno je važan zbog pripreme brodara za nadolazeću turističku sezonu, ostvarivanja kontakata i suradnji te komuniciranja sigurnosti plovidbe za vrijeme epidemije međunarodnoj publici. Ovaj je turistički sajam od posebne važnosti budući da je riječ o talijanskom tržištu s kojim Jadrolinija ima poseban odnos zbog dugogodišnje tradicije povezivanja dvaju jadranskih obala.

Brojni turisti iz Italije odabiru Jadrolinijine međunarodne linije Zadar – Ancona, Split – Ancona, Dubrovnik – Bari te Bar – Bari zbog brzine dolaska i ugodnosti plovidbe u koju se iz godine u godinu iznova uvjeravaju. Međunarodne linije iznimno su značajne za poslovanje Jadrolinije zbog direktne veze s Italijom i dolaska u Hrvatskoj rado viđenih gostiju - Talijana.

Započelo cijepljenje pomoraca i prodajnog osoblja u Jadroliniji

Split, 30.04.2021. - Danas, 30. travnja, na području Splitsko – dalmatinske županije započinje cijepljenje Jadrolinijinih pomoraca i djelatnika na prodajnim mjestima. Cijepljenje se odvija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u planu je procjepljivanje svih zainteresiranih djelatnika duž obale. Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta, o ovoj je inicijativi rekao:

„Jadrolinija od početka epidemije koronavirusa daje sve od sebe kako bi putovanja na svojim brodovima učinila što sigurnijima. Sa svojim smo trudom išli i korak dalje, pa je tako Jadrolinija prepoznala važnost cijepljenja pomoraca i djelatnika na prodajnim mjestima kao najbolju mjeru za očuvanje zdravlja djelatnika, ali i za stvaranje osjećaja sigurnosti kod putnika. Ovom inicijativom želimo zaštititi naše pomorce i ostale zaposlenike, koji su tijekom godine dana u doticaju s više od 12 milijuna putnika."

Od početka epidemije uložena značajna sredstva u opskrbu brodova zaštitnom opremom i edukaciju djelatnika za rad u novim okolnostima. Naši su napori prepoznati pa je Jadrolinija u ožujku označena nacionalnom oznakom „Stay Safe in Croatia“, projektom koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, a kojim se poručuje da je Hrvatska sigurna destinacija za putovanje. Nadamo se da će sav uložen trud rezultirati uspješnom nadolazećom sezonom te ugodnim osjećajem sigurnosti kod naših putnika, pri svakom putovanju.“

 

Održan virtualni partnerski sastanak EU Interreg projekta E - Chain
Peti partnerski sastanak EU Interreg E-CHAIN projekta održao se 27. travnja 2021. godine u virtualnom okruženju. Tijekom sastanka raspravljalo se o pitanjima u vezi s upravljanjem projektom, financijama i projektnim zadacima.

Interreg E-CHAIN projekt (Enhanced Connectivity and Harmonization of data for the Adriatic Intermodal Network), predstavlja suradnju Italije i Hrvatske te okuplja 10 partnera iz Hrvatske i Italije. Glavni cilj E-CHAIN projekta je unaprijediti povezanost i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu, kroz realizaciju modularnog integriranog softvera (E-CHAIN platforma) za upravljanje intermodalnim prometnim uslugama u lučkim područjima za putnički promet. Jadrolinija ponosni pokrovitelj "4 Islands MTB Stage Race" utrke
Cres, 23.04.2021. - Jadrolinija je ponosni pokrovitelj "4 Islands MTB Stage Race" utrke koja se od 20. do 24. travnja održava na četiri kvarnerska otoka - Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ova posebna utrka, koja slavi ljepote sjevernog Jadrana, privlači profesionalce brdskog biciklizma iz cijelog svijeta. Ovogodišnje je izdanje utrke ograničeno na strogo profesionalni segment zbog epidemije koronavirusa, te se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 
"4 Islands MTB Stage Race" jedna je od najatraktivnijih utrka uopće, čemu svakako doprinosi i poseban start iz garaže trajekta.
Jadrolinija ovoj manifestaciji pruža, među ostalim, logističku podršku u prijevozu natjecatelja i osiguravanju atraktivnog starta, uz zvuk brodske sirene.
U četvrtak je s trajekta "Krk" u Loparu započela rapska etapa utrke, dok je u petak, 23. travnja, s istog trajekta u Mergu startala zadnja utrka u nizu.

Jadrolinija sudjelovala u inicijativi Ekonomskog fakulteta u Rijeci „Dan poslovnih mogućnosti - Meet&Employ”
Rijeka, 22.04.2021. – U četvrtak, 22. travnja, Jadrolinija je sudjelovala u inicijativi Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Centra za karijere EFRI „Dan poslovnih mogućnosti - Meet&Employ”. Ova inicijativa organizirana je s ciljem povezivanja studenata i potencijalnih poslodavaca kroz virtualne, kratke 10-minutne razgovore za posao.
 
Zainteresirani studenti s predstavnicima Jadrolinije razgovarali su o mogućnostima zapošljavanja, primanja na stručnu praksu te uvrštavanja u bazu potencijalnih zaposlenika.
 

Jadrolinija ponovno sudjeluje u projektu Noć knjige akcijom „Putuj s knjigom“
Rijeka, 21.04.2021. - Jadrolinija u suradnji s manifestacijom Noć knjiga već nekoliko godina sudjeluje u akciji „Putuj s knjigom“, u sklopu koje se na brodovima Jadrolinije putnicima putem brodskog razglasa puštaju odabrane audio knjige. Jubilarna, deseta Noć knjige održat će se u petak, 23. travnja 2021. godine, a misija manifestacije i ove godine je poticanje čitanja, promicanje knjige i javno govorenje o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenom društvu.  
Tema ovogodišnje „Noći knjiga“ su ljekovite moći knjiga, a u pričama pripovjedačice Lee Đido Božak, koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – Knjigušku, uživat će putnici i djelatnici Jadrolinije na deset brodskih linija od sjevera do juga Jadrana.

Jadrolinija je ove godine akciju „Putuj s knjigom“ proširila i na svoje društvene mreže, pa su putnici pozvani da objavljuju fotografije knjiga i čitanja na brodovima Jadrolinije uz #PutujsKnjigom.

Izvanredan prijevoz vozila Hrvatske gorske službe spašavanja
Brestova, 20.04.2021. - U ponedjeljak, 19. travnja, u večernjim je satima trajekt Bol na liniji Brestova – Porozina preveo vozilo Hrvatske gorske službe spašavanja. Izvanrednom plovidbom pod zapovjedništvom kapetana Tea Nonkovića, Hrvatska gorska služba spašavanja stigla je na Cres gdje je izvedena akcija spašavanja osobe s ozljedom kralježnice. 

Jadrolinija predstavila svoje usluge na virtualnom sajmu New Deal Europe
Rijeka, 12.04.2021. - Danas, 12. travnja, Jadrolinija je svoje usluge predstavila na virtualnom izdanju turističkog sajma New Deal Europe. Ovaj je sajam posvećen povezivanju putničkih agencija, prijevoznika i turističkih djelatnika na području Balkana, s ciljem stvaranja ekskluzivnog B2B tržišta.

Osim predstavljanja usluga, u sklopu New Deal Europe razgovara se o brojnim pitanjima specifičnima za putovanje u vremenu epidemije, izazovima pred turizmom i nužnim prilagodbama u predstojećoj sezoni. 

 
Na fotografijama Ana Miletić i Anita Vičević Zeko
EU projekt E – Chain: Smjer prema boljoj povezanosti i kvalitetnijoj usluzi
Rijeka, 31.03.2021. - Jadrolinija sudjeluje u projektu Europske unije, nastalom u suradnji s Interrg Italy – Croatia, E- Chain (Enhanced Connectivity and Harmonization of data for the Adriatic Intermodal Network), čiji je cilj unaprijediti povezanost i usklađivanje podataka za jadransku intermodalnu mrežu.

To znači da se ovim projektom nastoji razviti softver (E – Chain platforma) za upravljanje intermodalnim prijevoznim uslugama u lučkim područjima koji bi putničke prijevoznike integrirao u jednu povezanu mrežu. Takva bi mreža unaprijedila sustav prodaje karata kroz integraciju više putničkih prijevoznika, omogućila poboljšanje kvalitete usluge za putnike, ubrzala prijenosa informacija vezanih za putovanje, ali i otvorila nove marketinške alate i suradnje. E- Chain će ove usluge testirati i razvijati na odabranim pilot lokacijama – u Veneciji, Anconi i Splitu.

Jadrolinija je partner na ovom projektu kao brodar koji već dugi niz godina povezuje talijansku i hrvatsku obalu te je u tome uočena prilika za unapređenjem usluge.

 
Jadrolinijin trajekt Lošinj izvanrednom plovidbom u funkciji spašavanja života

Valbiska, 07.04.2021. - U utorak, 6. travnja, u večernjim satima trajekt Lošinj je izvršio izvanrednu plovidbu na liniji Lopar – Valbiska zbog prijevoza hitne pomoći i životno ugroženog pacijenta

Izvanredna plovidba osigurana je zbog orkanske bure i nemogućnosti prolaska vozila hitne pomoći magistralom.

Izvanredne plovidbe Jadrolinijine flote, poput ove, nisu iznimka. Slučajeva u kojima su brodovi Jadrolinije izvanredno zaplovili upravo zbog prijevoza hitne pomoći u 2020. godini bilo je 76.

   
Ministar Oleg Butković posjetio trajekt Lošinj na liniji Valbiska - Lopar

Valbiska, 01.04.2021. - Danas, 1. travnja 2021. godine, Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prilikom službenog posjeta otoku Rabu, obišao je trajekt Lošinj te njime zaplovio na liniji Valbiska - Lopar.

Ovaj trajekt, zahvaljujući velikom kapacitetu garaže i moderno uređenom putničkom salonu, može prevesti 600 putnika i 140 vozila te je dug 97,85 metara, širok 16 metara, a može razviti brzinu od 13 čvorova. 

Program obnove flote jedan je od strateških ciljeva Jadrolinije posljednje četiri godine, u kojima su u flotu Jadrolinije, uz trajekt Lošinj, uvedeni i katamaran Jelena te trajekti Faros i Ugljan.

 

Jadrolinija i ove godine potpisala ugovor s Barskom plovidbom za liniju Bar - Bari

Rijeka, 17.03.2021. – U sjedištu nacionalnog brodara u Rijeci potpisan je ugovor između Barske plovidbe i Jadrolinije. Ovaj se ugovor već tradicionalno potpisuje od 2016. godine, a njime se definira povezivanje luke Bari u Italiji s lukom Bar u Crnoj Gori, a u sklopu međunarodne linije Dubrovnik - Bari.

Smjer daljnje suradnje dogovorili su i ugovorom potvrdili predstavnik Barske plovidbe g. Mirsad Tršić i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta.

Početak plovidbe na liniji Bar – Bari zakazan je za 1. lipnja 2021. godine, a linija će biti dostupna do 24. studenog. Liniju će održavati Jadrolinijin trajekt „Dubrovnik“ koji, zahvaljujući svojem kapacitetu i sadržajima poput kabinskog smještaja i restorana, putnicima nudi ugodno spajanje obala Jadrana.

 Suradnja između Barske plovidbe i Jadrolinije podrazumijeva, osim održavanja linije, poslove agenture, prodaje usluga i promocije međunarodnih linija.  

EU projekt MEDUSA – pogled prema budućnosti obrazovanja u pomorstvu

Rijeka, 25.03.2021. - Jadrolinija sustavno podupire i sudjeluje u projektima koji doprinose razvoju pomorstva i obrazovanju budućih stručnjaka.

Prepoznat je tako i projekt MEDUSA – pomorski obrazovni standard u brodarstvu i brodskom menadžmentu kojim se identificiraju nova zanimanja na tržištu rada te zahtjevi i definicije novih kompetencija. Riječ je o projektu sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, čija je provedba započela u rujnu 2019. godine. Neki od ciljeva projekta MEDUSA su unapređenje postojećih sveučilišnih diplomskih studijskih programa, unapređenje postupaka osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja sukladno europskim standardima i unapređenje nastave u visokom obrazovanju kroz aktivnosti za nastavnike i studente. Jedan od potencijalnih rezultata provedbe ovog projekta je i razvoj novih studijskih programa na pomorskim fakultetima s ciljem unapređenja relevantnosti visokog obrazovanja.

Nositelj ovog projekta je Pomorski fakultet u Rijeci, a uz Jadroliniju na projektu sudjeluju i drugi renomirani partneri poput Pomorskog fakulteta u Splitu, Pomorskog odjela u Zadru, Udruge pomorskih agenata, Zorović Maritime Services, Seaquesta, Panalpine i Viktor Lenca.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Trajekt "Lošinj" priključen floti Jadrolinije

Rijeka, 11.03.2021.- Novi brod u floti Jadrolinije, trajekt „Lošinj“, danas je iz brodogradilišta u Kraljevici, po prvi put u bojama Jadrolinije, zaplovio prema Rijeci. Ovaj je trajekt priključen floti 2020. godine kao 54. brod, a svoje će prve putnike prevesti na liniji Lopar – Valbiska, pod zapovjedništvom kapetana Nina Matića. Prva plovidba „Lošinja“ svečano je obilježena prolaskom kroz riječku luku i pozdravom građanima i sjedištu Jadrolinije.

Zahvaljujući velikom kapacitetu garaže i moderno uređenom putničkom salonu, „Lošinj” može prevesti 600 putnika i 140 vozila, što će do izražaja posebno doći tijekom ljetnih mjeseci. Dug 97,85 metara, a širok 16 metara, te brzine 13 čvorova, „Lošinj“ je prilagođen uvjetima plovidbe na brojnim linijama koje Jadrolinija održava na Jadranu. Odabirom imena ovog broda nastavlja se dosadašnja praksa Jadrolinije imenovanja brodova prema hrvatskim otocima.

Povodom prve plovidbe trajekta „Lošinj“, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta rekao je: „Razvoj flote najvažnija je točka strateškog razvoja Jadrolinije posljednje četiri godine te je ovo četvrti brod kojeg priključujemo floti. Nastavljamo ovim smjerom, obnova flote nužna je kako bismo zadržali lidersku poziciju na Jadranu, ali i osigurali bolju i komforniju uslugu našim otočanima te odgovorili na intezivan promet tijekom ljetnih mjeseci. Vjerujemo da bijela flota Jadrolinije brojnim putnicima, koje željno iščekujemo, može u najboljem mogućem svjetlu predstaviti Hrvatsku i njezinu turističku ponudu“.


Jadrolinija na online izdanju sajma ITB u Berlinu

Rijeka, 10.03.2021. - Između 9. i 12. ožujka Jadrolinija će u sklopu hrvatskog štanda, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, predstaviti svoju ponudu na virtualnom izdanju svjetskog turističkog sajma ITB u Berlinu. Ovaj sajam se nakon 50 godina održavanja u fizičkom obliku prvi put održava online, putem platforme ITB Berlin NOW.

Osim predstavljanja hrvatske turističke usluge, bit će predstavljen i projekt „Safe stay in Croatia“, čiju oznaku nosi i Jadrolinija.

Jadrolinija već dugi niz godina aktivno sudjeluje na turističkim sajmovima, te se ta tradicija nastavlja i ove godine, u formatu prilagođenom uvjetima epidemije koronavirusa. Sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju sajma posebno je važno kako bi se razmjenom iskustava utvrdio put oporavka od krize izazvane epidemijom te osnažile pripreme za nadolazeću sezonu.

Milenijska fotografija Šime Strikomana u čast Ante Mrvice

Split, 02.03.2021. - Danas, 2. ožujka 2021. godine, u splitskoj luci održano je snimanje milenijske fotografije u čast Ante mrvice. Fotografiju je osmislio i snimio svjetski poznati fotograf Šime Strikoman. Uz pomoć volontera, od papira je izrađen lik Ante Mrvice te je prisutnost njegova duha u splitskoj luci na ovaj način zauvijek zabilježena.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta sudjelovao u panel raspravi „Povezivanje otoka kao temelj razvoja“

Split, 26.02.2021. - U petak, dana 26. veljače 2021. godine, održana je panel rasprava u organizaciji "Slobodne Dalmacije", na kojoj se razgovaralo o povezivanju otoka s kopnom kao glavnom preduvjetu za njihov razvoj. O ulozi nacionalnog brodara u ovoj povezanosti govorio je predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta. U panel raspravi sudjelovali su i Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove, Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet pri HGK, Goran Puž, član Hrvatskog društva za ceste Via Vita, Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko dalmatinske županije te Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Panel raspravu možete pogledati ovdje.

Foto: Nikola Vilić/Cropix
Jadrolinija ponosni nositelj oznake „Stay Safe in Croatia“

26.02.2021. - Jadrolinija je označena nacionalnom oznakom „Stay Safe in Croatia“, projektom koji se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice. Ovim se projektom poručuje da je Hrvatska sigurna destinacija za putovanje te da se u turizmu i povezanim djelatnostima primjenjuju sigurnosni i zdravstveni protokoli, u skladu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Jadrolinija je prepoznala važnost ovog projekta za nadolazeću sezonu i stvaranje osjećaja sigurnosti kod putnika.

U svojoj je prijavi Jadrolinija istaknula provođenje svih sigurnosnih mjera na brodovima i na prodajnim mjestima, kao i održavanje higijene prostora te brigu o zdravlju svojih zaposlenika.

Ovom oznakom putnici se mogu na dodatni način uvjeriti u sigurnost Jadrolinijinih usluga i putovanja Hrvatskom te se prepustiti uživanju na putu do svog odmora.

Milenijska fotografija slavnog Šime Strikomana u čast Ante Mrvice

25.02.2021. - U utorak, 2. ožujka, u 13 sati na gatu 25 splitske luke, održat će se snimanje milenijske fotografije u čast nedavno preminulog dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije, Ante Mrvice. Milenijsku fotografiju osmislio je i zabilježit će svjetski poznati fotograf, autor više od 700 milenijskih fotografija, Šime Strikoman.

Kako bi događanje proteklo u skladu s epidemiološkim mjerama, u splitskoj luci umjesto statista fotografirat će se iscrtan lik dobrog duha splitske luke. U splitskoj luci, kojoj je Mrvica posvetio život, za ovu priliku bit će složen njegov lik dimenzija 20×17 metara.

Na ovaj način odajemo počast Anti Mrvici, velikom čovjeku, gospodinu i prijatelju svakog putnika.

Bukiraj bezbrižno - putuj kad hoćeš!

22.2.2021. - Kako bi ovog ljeta putnicima osigurala bezbrižno putovanje i fleksibilno planiranje, Jadrolinija na međunarodnim linijama nudi opciju izmjene datuma do jedan dan prije polaska i odabir novog datuma unutar 12 mjeseci. Svoje putovanje možete bukirati danas, bez brige oko eventualne promjene datuma. Odaberite liniju Zadar – Ancona, Split – Ancona ili Dubrovnik – Bari, a Italija i njezina čarolija čekaju!


Posljednji pozdrav Anti Mrvici uz počasan zvuk brodskih sirena
Šibenik, 10.02.2021. - Danas, tijekom posljednjeg ispraćaja Ante Mrvice, dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije i dobrog duha splitske luke, s bijelih brodova splitskog i šibenskog plovnog područja oglasile su se brodske sirene.
Brodovi i posade tako su uputili posljednji pozdrav velikom čovjeku koji je cijelim duhom i bićem bio posvećen brodovima i putnicima.

Video dirljivog trenutka pogledajte na linku. 


Danas, tijekom posljednjeg ispraćaja Ante Mrvice, dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije i dobrog duha splitske luke, s bijelih brodova splitskog i šibenskog plovnog područja oglasile su se brodske sirene.

Brodovi i posade tako su uputili posljednji pozdrav velikom čovjeku koji je cijelim duhom i bićem bio posvećen brodovima i putnicima. 

Danas, tijekom posljednjeg ispraćaja Ante Mrvice, dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije i dobrog duha splitske luke, s bijelih brodova splitskog i šibenskog plovnog područja oglasile su se brodske sirene.

Brodovi i posade tako su uputili posljednji pozdrav velikom čovjeku koji je cijelim duhom i bićem bio posvećen brodovima i putnicima. 

Danas, tijekom posljednjeg ispraćaja Ante Mrvice, dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije i dobrog duha splitske luke, s bijelih brodova splitskog i šibenskog plovnog područja oglasile su se brodske sirene.

Brodovi i posade tako su uputili posljednji pozdrav velikom čovjeku koji je cijelim duhom i bićem bio posvećen brodovima i putnicima. 

Danas, tijekom posljednjeg ispraćaja Ante Mrvice, dugogodišnjeg zaposlenika Jadrolinije i dobrog duha splitske luke, s bijelih brodova splitskog i šibenskog plovnog područja oglasile su se brodske sirene.

Brodovi i posade tako su uputili posljednji pozdrav velikom čovjeku koji je cijelim duhom i bićem bio posvećen brodovima i putnicima. 

Zbogom Ante i mirno more!

Rijeka, 8. veljače 2021. - Jučer nas je napustio naš dugogodišnji djelatnik Ante Mrvica. Pomorac, doktor znanosti, sveučilišni profesor, dobitnik nagrade za životno djelo, vrsni poznavatelj pomorstva i brodova, Jadrolinijin djelatnik preko 27 godina, „dobri duh splitske luke”, veliki čovjek, gospodin i prijatelj svakog putnika. Ovo je tek kratak niz kojim možemo opisati gospodina Mrvicu, našeg dugogodišnjeg kolegu i djelatnika. Njegovo znanje i iskustvo ostat će u nasljeđe svim generacijama Jadrolinije koje dolaze.

U ime svakog djelatnika Jadrolinije i Uprave Jadrolinije, obitelji izražavamo duboku sućut. Počivao u miru Ante!

Brodovi Jadrolinije u splitskom i šibenskom plovnom području oglasit će sirenom za vrijeme sahrane gospodina Mrvice.

Rođendan Jadrolinije – više od sedam desetljeća povezanosti

Rijeka, 20.1.2021. - U Rijeci je prije točno 74 godine na današnji dan, 20. siječnja 1947. godine, iz nasljeđa više brodarskih poduzeća osnovana Jadranska linijska plovidba - današnja Jadrolinija.

Jadrolinijina bijela flota danas broji 54 broda ukupnog kapaciteta oko 4 000 vozila i 30 000 putnika, koji plove na 34 lokalne i 3 međunarodne linije. Jadrolinija, kao neraskidiva veza hrvatskih otoka i kopna, godišnje preveze preko 12 milijuna putnika i 3 i pol milijuna vozila. Sve navedeno svrstava je u top 10 svjetskih putničkih brodara. 

Jadrolinija nastavlja pomagati potresom pogođena područja

11.1.2021. - Jadrolinija je omogućila besplatan prijevoz vozilima humanitarne pomoći te osobama sa stradalih područja Sisačko – moslavačke županije.
Do 11. siječnja 2021. godine, ukupno je prevezeno 488 vozila te 934 putnika.

Jadrolinija pomaže područjima pogođenima potresom u Sisačko – moslavačkoj županiji

2.1.2021. - Kako bi se pomoglo stradalima u potresu na području Sisačko – Moslavačke županije, Jadrolinija je donijela Odluku o oslobađanju plaćanja putnih karata za vozila koja sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći, vozila DVD-a, HGSS-a te volontera koji odlaze kao pomoć na potresom nastradalo područje.

Zbog evidencije besplatnog prijevoza potrebno je dostaviti naziv organizacije, ustanove, udruge ili ime i prezime, registarsku oznaku, tip vozila, datum putovanja te luku ukrcaja na e-mail passdept_h@jadrolinija.hr.
Osim besplatnog prijevoza za humanitarnu pomoć, besplatan prijevoz imaju sve osobe s pogođenih područja koje putuju prema otocima uz predočenje osobne iskaznice.

Uz stavljanje svojih usluga na raspolaganje, organizirana je i humanitarna akcija djelatnika Jadrolinije koji će od plaće za prosinac moći izdvojiti željeni iznos za pomoć stradalim obiteljima. Uz prikupljene donacije djelatnika, donaciju će uplatiti i Jadrolinija. Sva prikupljena novčana sredstva bit će uplaćena na račun koji je Vlada Republike Hrvatske otvorila za donacije financijskih sredstava u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa".

Dan žalosti bit će obilježen sirenama sa svih brodova flote u 12:19 sati te spuštenim zastavama na pola koplja.


 

 

Uz newsletter Info line by Jadrolinija pratite liniju života
23.12.2020. - Redovito pratite novosti iz poslovanja Jadrolinije? Zanimaju vas priče naših pomoraca, rado čitate o povijesti nacionalnog brodara? Nikada dosta crtica o brodovima ili bogatoj tradiciji Jadrolinije? Prijavite se na newsletter Info line by Jadrolinija i sve ove zanimljivosti doplovit će ravno u sandučić vaše elektroničke pošte.

Pratite Jadroliniju, pratite liniju života.

Jadrolinija - pouzdana pomoć na moru i u najtežim uvjetima
6.12.2020. - U nedjelju, 6. prosinca, na blagdan zaštitnika pomoraca, svetog Nikole, zbog nevremena u prekidu su bile gotovo sve brodske, brzobrodske te trajektne linije duž jadranske obale. 
U nedjeljno je jutro tako trajekt Krk, po nemogućim vremenskim uvjetima, zaplovio iz Merga prema Valbiski prevozeći vozilo hitne pomoći. Istoga dana u večernjim satima trajekt Biokovo je na putovanju iz Rogača prema Splitu prevezao hitnu pomoć po uvjetima u kojima niti helikopter niti lučka kapetanija nisu mogli stići do otoka.

Nedjeljne izvanredne plovidbe, koje su se sretno odvile uz zaštitu svetog Nikole, nisu iznimka niti prvi put da spas otočanima stiže u obliku bijele flote. Samo tjedan dana ranije, kada je jadranska magistrala bila zatvorena zbog snažnih udara bure, Jadrolinijin je trajekt iz Lopara za Valbisku, jedinim mogućim putem do kopna, prevezao hitnu pomoć. Osim što se Jadrolinijina pouzdana flota spremno odaziva na pomoć u nemogućim vremenskim uvjetima, posada na brodovima obučena je i spremna za nepredvidive situacije. Prošloga je tjedna tako posada katamarana Novalja pružila prvu pomoć putniku koji se tijekom putovanja onesvijestio.
Jadrolinija je ponosna na svoju posadu koja hrabro prihvaća sve izazove koje njihov nepredvidiv posao pred njih stavlja. Od savladavanja svih vremenskih uvjeta do pomoći putnicima, Jadrolinija ostaje pouzdana veza, sigurna pomoć i žila kucavica jadranske obale.

Održana tradicionalna molitva povodom blagdana svetog Nikole

Rijeka, 4.12.2020. - U petak, 4. prosinca, u holu zgrade Jadrolinije u Rijeci održana je tradicionalna molitva uoči blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i djece. Molitvu je predvodio vlč. Mato Berišić, a prisustvovali su predstavnici Uprave Jadrolinije David Sopta, Vjekoslav Dorić i Goran Frković te Marica Njegovan, predsjednica Udruge umirovljenika Jadrolinije te tajnica Odbora za obilježavanje blagdana svetog Nikole. Ovaj je svečani trenutak ove godine bio zatvoren za javnost zbog pridržavanja epidemioloških mjera i zaštite zdravlja sviju prisutnih. Prigodnom se molitvom svake godine prisjećamo Jadrolinijinih pomoraca poginulih u Domovinskom ratu, ali i zahvaljujemo požrtvovnim i vrijednim pomorcima diljem svijeta, kao i svima onima koji su život posvetili moru.

Dan svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, djece i putnika, uvijek izaziva pozitivnost i optimizam u nacionalnom brodaru. Nakon brojnih izazova koje je 2020. godina stavila pred Jadroliniju, sveti Nikola dočekan s posebnom radošću i nadom u bolje dane koji slijede.


 


Posada Jadrolinije pomogla u spašavanju putnika
Zadar, 2.12.2020. - U srijedu, 2. prosinca, u prijepodnevnim satima na liniji Zadar  – Molat – Brgulje - Zapuntel – Ist na katamaranu Novalja posada Jadrolinije sudjelovala je u spašavanju putnika.
Naime, nakon dolaska broda u luku Zadar, u putničkom salonu onesvijestio se putnik. Istog časa pozvana je hitna pomoć, a zapovjednik Mate Durdov pristupio je reanimaciji. 
Međutim, već tijekom reanimacije putnik je došao k svijesti. Hitna pomoć je došla u vrlo kratkom roku te preuzela putnika.

Pomorci Jadrolinije obučeni se da u svakom trenutku znaju pružiti osnovnu medicinsku skrb te Jadrolinija sustavno ulaže u edukaciju djelatnika. 

Najljepša plovidba – uz Jadroliniju i svetog Nikolu
2.12.2020. - Približavanjem dana svetog Nikole brojna djeca pripremaju svoje čizmice za dolazak omiljenog svetca i žarko iščekivanih darova. Međutim, ovog svetca i njegov poseban dan, 6. prosinca, ne vezujemo samo uz djecu. Sveti Nikola za života činio je, prema legendi, brojna čudesa, a među njima je i smirivanje uzburkanog mora, što ga je učinilo zaštitnikom pomoraca. Zato blagdan svetog Nikole u Jadroliniji obilježavamo s posebnom pažnjom.
Jadrolinija je dan zaštitnika pomoraca odlučila obilježiti povezivanjem djece i mora. Oduvijek prepoznajemo važnost svojih najmlađih putnika te nastojimo njegovati i razvijati njihovu ljubav prema plovidbi, kao i odgovornost i poštovanje prema moru. Ove godine, osim tradicionalnog darivanja djece pomoraca i ostalih zaposlenika povodom dana svetog Nikole, Jadrolinija daruje svu djecu. Subotu i nedjelju, 5. i 6. prosinca, sva djeca do 12 godina na bijeloj floti putuju potpuno besplatno! Povezao je tako sveti Nikola svoje štićenike - djecu i pomorce! Ovom akcijom nastoji se simbolično obilježiti brodaru važan dan, ali i pokazati podrška i zahvalnost putnicima Jadrolinije u izazovnim vremenima. 
Besplatne karte moguće je ostvariti na prodajnim mjestima Jadrolinije te putem web stranice i mobilne aplikacije mJadrolinija, a akcija obuhvaća sve trajektne, brodske i brzobrodske linije brodara – od sjevera do juga Jadrana.


Jadrolinija se pridružila akciji „Tjedan odmora vrijedan“

Rijeka, 16.10.2020. - Jadrolinija se pridružila akciji Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta „Tjedan odmora vrijedan“. Riječ je o akciji u sklopu koje će putnici u periodu od 16. do 25. listopada imati priliku otkrivati Hrvatsku i njezine poznate, ali i manje poznate ljepote uz značajne popuste. Cilj akcije jest poticanje putovanja kroz cijelu godinu, a uključilo se mnoštvo ponuditelja usluga - od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Kao tvrtka čija je djelatnost u velikoj mjeri vezana uz turizam, Jadrolinija se rado pridružila ovoj akciji i ponudila put prema hrvatskim otocima po promotivnim cijenama. Jadrolinija će se u akciju „Tjedan odmora vrijedan“ uključiti odobravanjem popusta u iznosu od 20% na cijenu prijevozne karte za osobe i osobno vozilo i to na dvjema trajektnim linijama – Prizna – Žigljen i Split – Vis. Na taj će se način omogućiti povoljnije putovanje onima koji ljepotu otoka žele otkriti u svako godišnje doba. Popust će se odobravati u dane vikenda za vrijeme trajanja akcije, 17. - 18.10. te 23. - 25.10.2020. godine. Karte po promotivnim cijenama moguće je kupiti na prodajnim mjestima te putem web stranice Jadrolinije, a popust se neće odobravati na otočnu cijenu karte.

Jadrolinija pozdravlja ovu akciju i raduje se susretu s novim putnicima u Tjednu vrijednom odmora - na brodu!
Tijat – 65. godina plovidbe i nebrojno mnogo uspomena

Šibenik, 25.9.2020. - Jedan od najstarijih brodova u Jadrolinijinoj bijeloj floti, Tijat, dotaknuo je živote mnogih. Za stanovnike otoka Prvića i Zlarina postao više od broda koji plovi na putničkoj liniji, a njegovom šarmu nisu odoljeli ni stanovnici ostalih otoka te obalnih gradova izvan šibenskog akvatorija koje je nerijetko posjećivao. Najpoznatiji putnički brod na Jadranu svoju plovidbu započeo je davne 1955. godine pod imenom Ohrid, a 1997. godine preimenovan je u Tijat. Brod čija priča traje već 65 godina izgrađen je u brodogradilištu „Split“, a može primiti 300 putnika te ploviti brzinom do 12,5 čvorova.

Tijat već desetljećima spaja ljude i sudbine, a svi koji iskuse plovidbu ovim brodom potvrđuju da je plovidba Tijatom  doživljaj. Upravo iz ljubavi prema ovome brodu 2014. godine na facebook-u je otvorena grupa „Tijat u srcu“, koja do danas broji više od 1600 članova.

Pokretači grupe ljubav prema ovome brodu pokazuju praćenjem njegovih svakodnevnih putovanja, čuvanjem i objavljivanjem brojnih fotografija, dijeljenjem anegdota iz njegove povijesti, a 2015. godine organizirana je i svečana proslava 60. rođendana snimanjem milenijske fotografije. Danas, nakon još pet godina, članovi grupe “Tijat u srcu” dodijelili su Zahvalnicu posadi broda Tijat kojom su odali priznanje “najboljoj posadi najpoznatijeg broda na Jadranu”. 

Srce ovoga broda dakako jest njegova vješta posada, o čijoj se umješnosti manevriranja šibenskim akvatorijem i savladavanju njegovih izazova nadaleko čuje. Jadrolinija je ponosna na njihov predani rad, a članovima grupe „Tijat u srcu“ zahvaljujemo na priznanju i ljubavi s kojom prate Tijatovu plovidbu.

Tijatu, brodu koji prevozi tolike uspomene, želimo sretan 65. rođendan i još dugu plovidbu mirnim morem.

   
Faros uplovio u Stari Grad
Split, 14.08.2020. - Novi brod u floti Jadrolinije, najveći u svojoj klasi, Faros, zaplovio je iz trajektne luke Split prema Hvaru u petak, 14. kolovoza. Ovaj putnički ro – ro brod, izgrađen je 2009. godine u Grčkoj. Svojim karakteristikama predstavlja izvrsnu nadopunu Jadrolinijine flote. Zahvaljujući velikom kapacitetu garaže i prostranom putničkom salonu, Faros može prevesti 650 putnika i 170 vozila što značajno pridonosi podizanju kvalitete usluge, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada ovaj najsunčaniji hrvatski otok posjećuju mnogobrojni turisti.

Dug 105 metara, a širok 17,5 metara, te brzine 14 čvorova, namijenjen je prvenstveno plovidbi Split – Stari Grad, no može ploviti i na drugim linijama te zadovoljava i uvjete plovidbe prema udaljenim otocima. Unatoč svim izazovima koji su pred nama ove godine i pandemije koja je prisutna te brojnih najava za ovogodišnju turističku sezonu koje nisu bile optimistične, protekli vikendi te broj pristiglih turista pokazuju uzlazni trend. Stoga, Faros svoju plovidbu počinje u idealnom trenutku kada je i najpotrebniji. Hvarani i njihovi gosti će tako, od danas, svjedočiti još boljoj i bržoj povezanosti njihovog otoka i kopna. 

Prilikom predstavljanja novog trajekta predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta kazao je:

Razvoj i obnova flote glavni su cilj Jadrolinije stoga mi je jako drago da je Faros drugi brod ove godine kojeg predstavljamo javnosti. Pred njime su velika očekivanja za koja sam siguran da će ih ispuniti. Naša je misija sigurno povezivanje kopna i otoka te tu tradiciju s radošćom i ponosom njegujemo desetljećima. Unatoč svim izazovima koji su pred nas stavljeni, vjerujem da ćemo to nastaviti još dugo godina na radost svih naših putnika, a posebno otočana. Posadi želim sigurno i mirno more.“

Uvođenjem u flotu moderno opremljenog trajekta Faros, Jadrolinija u svojoj bijeloj floti, u ovom trenutku broji 54 broda ukupnog kapaciteta više od 4000 vozila te više od 30 000 putnika. Brojnost i obnova flote iznimno je važna budući da se na godišnjoj razini preveze više od 12 milijuna putnika te više od 3 milijuna vozila pa su redovna ulaganja u poboljšanje kvalitete usluge od osobite važnosti. 


 Faros  

 

Obale Jadrana nikada nisu bile bliže
Zadar, 31.07.2020. - U petak 31.07.2020. godine u jutarnjim satima iz Zadra prema Anconi, na staroj dobro poznatoj liniji, zaplovio je Jadrolinijin najmoderniji katamaran Jelena. Obale Jadrana nikada nisu bile bliže jer putovanje ovom međunarodnom brzobrodskom linijom trajalo je svega 3 i pol sata. 

Uz katamaran Jelena, kapaciteta od 403 putnika, te uz brzinu do 40 čvorova, putovanje preko Jadrana nikada nije bilo brže, praktičnije i ugodnije. Linija s dugom tradicijom koja povezuje dvije najbliže točke Jadrana, od iznimne je važnosti za grad Zadar, ali i turizam čitave Jadranske obale. Uspostavljanje ove brze veze među dvjema jadranskim obalama obradovalo  je putnike, što potvrđuje i mladi talijanski par, jedne od prvih putnika na ovoj liniji: „ Putovanje je ugodno i iznenađujuće brzo. Već sam nekoliko puta putovala trajektom na liniji Zadar – Ancona, a ova brza opcija me jako obradovala“. 

Katamaran Jelena iz Zadra za Anconu plovit će pet puta tjedno, utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom s polaskom u jutarnjim satima te iz Ancone u te iste dane s polaskom u popodnevnim satima.

Karte za brzobrodsku katamaransku  liniju mogu se kupiti online, putem mobilne aplikacije mJadrolinija ili na prodajnim mjestima Jadrolinije. 
Zračnim i morskim putem do još bolje turističke ponude

23.07.2020. - Nacionalni brodar Jadrolinija te nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines potpisivanjem ugovora o poslovnoj suradnji udružili su snage u strateškom promišljanju kvalitetnije turističke ponude. Ovo partnerstvo nastaje s ciljem približavanja zanimljivosti i ljepota naše zemlje putnicima – bilo onima u avionima ili u brodovima. Suradnja se prije svega temelji na međusobnoj marketinškoj potpori, a u skoroj budućnosti rezultirat će i objedinjenom putničkom kartom kojom će se moći koristiti usluge i Croatia Airlinesa i Jadrolinije.

U izazovnim vremenima krize izazvane epidemijom koronavirusa posebno su pogođeni sektor prometa i turizma te su ovakve suradnje pogodne ne samo za nacionalne prijevoznike, već i za gospodarstvo i turizam u cijelosti.

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta naglasio je:

„Jadrolinija se s osobitim zadovoljstvom pridružila poslovnoj suradnji s Croatiom Airlines kako bi se putnicima koji dolaze u Hrvatsku avionima približili hrvatski otoci. Broj prevezenih putnika našim brodovima, koji je u rekordnoj 2019. godini iznosio 12,5 milijuna putnika, svakako predstavlja iznimno veliki potencijal za obje tvrtke u smislu ponude za nova putovanja. Vjerujemo da će partnerstvo Jadrolinije i Croatia Airlinesa, morskih i zračnih snaga Hrvatske, vrlo skoro doprinijeti obostranim uspješnim poslovnim rezultatima.“

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić istaknuo je:

„Izazovno okruženje u kojem poslujemo i sve što posljednjih mjeseci dodatno utječe na cjelokupno hrvatsko i svjetsko gospodarstvo pred sve nas postavljaju nove izazove na koje je treba spremno i strateški odgovoriti, kako bi se stvorile konkurentske prednosti u budućnosti. Zbog toga smo odlučili ujediniti snage s Jadrolinijom, vodećim putničkim brodarom u Republici Hrvatskoj, čija se morska flota izvrsno nadopunjuje s našom zračnom.“

Trajekt Ugljan za otok Ugljan
Zadar, 03.07.2020. - Dana 03.07.2020. godine iz trajektne luke Gaženica prema Preku prvi put zaplovio je trajekt Ugljan. Jedan je to od tri nova broda u floti Jadrolinije koji će zaploviti ove godine.  Duljina broda je 102.20m, širina 18m, a visina 3.9m te može prevesti 650 putnika i 114 vozila. Brod je temeljito obnovljen i spreman za plovidbu, a njegov će kapacitet te njegove maritimne sposobnosti u potpunosti zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika otoka Ugljana i njihovih gostiju. U prigodi prve plovidbe trajekta Ugljan, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta kazao je: „Posebno sam ponosan i sretan što smo danas ovdje i što imamo priliku zaploviti s novim trajektom u floti Jadrolinije. Vjerujemo i nadamo se kako će trajekt Ugljan ispuniti ciljeve koji su pred njim,
a to je prije svega omogućiti bržu i sigurniju plovidbu te  povezanost s kopnom kakvu otočani trebaju i zaslužuju.“

Razvoj i obnova flote glavni su cilj nacionalnog brodara pa je stoga sav profit nastao dobrim poslovanjem u protekle tri godine uložen upravo u tu svrhu. 
Unatoč epidemiji koronavirusa koja je snažno pogodila gospodarstvo, te posebno sektor prometa i turizma, Jadrolinija nastavlja i dalje ulagati u obnovu flote, a sve na zadovoljstvo otočana i putnika. 

 

Pročitajte prilog o najljepšoj primorskoj palači - palači Jadran
Rijeka, 18.5.2020. - Najljepša primorska palača, simbol pomorstva i brodarstva, sjedište Jadrolinije – sve je to slavna riječka palača Jadran. Pročitajte prilog Novog lista i saznajte sve o nastajanju zgrade koja krasi vizuru riječke luke, funkciji, arhitekturi, simbolici kipova na pročelju, ali i tome što ona znači za Jadroliniju. 

Uvođenje izvanredne teretne trajektne linije Zadar – Ancona

Rijeka, 24.4.2020. - U suradnji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske formiran je koridor morskim putem te je uvedena izvanredna teretna trajektna linija Zadar – Ancona. Na ovaj način Jadrolinija je gospodarski povezala Hrvatsku i Italiju.

Linija je namijenjena prvenstveno teretnim vozilima i kreće u nedjelju 26. travnja. Iz Zadra za Anconu isplovljavat će  dva puta tjedno, a liniju će održavati trajekt Marko Polo.  Prijevoz je organiziran prema svim propisanim epidemiološkim mjerama zaštite posade broda i vozača.                

Karte se mogu kupiti preko agencija Jadrolinije u Splitu i Zadru.

Vjerujemo da ćemo uvođenjem ove privremene izvanredne linije uspjeti olakšati poslovanje našim poduzetnicima.

Katamaran "Jelena" s putnicima iz Italije sigurno uplovio u zadarsku luku
Rijeka, 6.4.2020. - U nedjelju, 5. travnja, u večernjim satima u zadarsku luku Gaženica uplovio je Jadrolinijin katamaran “Jelena”. Izvanredna plovidba Jadrolinijinog katamarana osigurala je povratak u domovinu hrvatskim državljanima koji su se privremeno nalazili u Italiji.

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji s talijanskim vlastima te uz podršku nacionalnog brodara, putnici su iz Italije sigurno otputovali u domovinu.

Putovanje je provedeno uz najstrože mjere zaštite od sprječavanja širenja koronavirusa, a pri iskrcaju putnike su pregledali djelatnici epidemiološke službe te su im određene mjere samoizolacije. U Gaženici su pomorce i putnike dočekali predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta te član Uprave Vjekoslav Dorić čime su iskazali potporu i zahvalnost posadi na profesionalno obavljenom poslu u izvanrednim okolnostima.Zapovjednik katamarana "Jelena"  Nino Matić, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta i član Uprave Vjekoslav Dorić
#OdgovorniuNašemZajedništvu: Jadrolinija i putnici u očuvanju zdravlja

Rijeka, 19.03.2020. - Jadrolinija, u ovoj novonastaloj izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa, poduzima sve mjere zaštite kako bi se očuvalo zdravlje putnika i posade. Stoga pozivamo sve naše putnike  na suradnju s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa te ljubazno molimo za praćenje sljedećih uputa:

- putničke karte kupujete putem online prodaje ili mobilne aplikacije mJadrolinija

- izbjegavajte plaćanje gotovinom te koristite bankovne kartice

- prilikom dolaska na prodajno mjesto držite odstojanje od 2 metra od ostalih putnika

- tijekom putovanja (ukoliko je kraće od 60 minuta), molimo Vas da ostanete u svojim vozilima, a u slučaju izlaska preporučamo korištenje zaštitnih maski.

Zahvaljujemo svim našim putnicima na razumijevanju  i vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama prevladati nastalu situaciju.

 #OdgovorniuNašemZajedništvu – Vaša Jadrolinija

Jadrolinija sudjelovala u Konferenciji o europskom pomorstvu
Rijeka, 10.03.2020. - U Opatiji je 10. i 11. ožujka održana Konferencija o pomorstvu i neformalni sastanak ministara prometa država članica Europske unije, a sve u sklopu aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.
Prvom danu Konferencije prisustvovali su, uz europske ministre nadležne za poslove pomorstva i brodarstva, predstavnici europskih brodara, pomorskih zanimanja, brodogradilišta i drugih grana svjetske i europske pomorske industrije. Konferencija je otvorila brojne, aktualne teme u pomorstvu o kojima se govorilo na nekoliko panel rasprava, uz izlaganja vodećih stručnjaka u pomorstvu. U panelu je sudjelovao i predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta. Istaknuti su benefiti digitalizacije poslovnih procesa – od povećavanja konkurentnosti na svjetskom tržištu, povećanja efikasnosti do smanjenja troškova. 
Konferencija je rezultirala razmjenom iskustava i ideja, vrijednima za daljnji razvoj nacionalnog brodara.

Jadrolinija u suradnji s Barskom plovidbom i ove godine povezuje obalu Crne Gore i Italije

Rijeka, 28.02.2020. - Danas je u Rijeci u sjedištu nacionalnog putničkog brodara potpisan ugovor između Jadrolinije i Barske plovidbe, a s kojim se definira povezivanje luke Bari u Italiji s lukom Bar u Crnoj Gori. Ugovor je potpisan od strane izvršnog direktora Barske plovidbe Tihomira Mirkovića i predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte.

Linija Bari – Bar svim će putnicima biti dostupna od 19.5. do kraja mjeseca studenog 2020. godine. Liniju će održavati Jadrolinijin brod „Dubrovnik“ na relaciji Bari – Bar. 

Barska plovidba će za Jadroliniju obavljati poslove agenture, prodaje usluga i promocije međunarodnih linija."

Tihomir Mirkovic i David Sopta
Katamaran „Jelena“ domaćin bilateralnog sastanka Hrvatske i Kine
Dubrovnik, 11.4. - Jadrolinija se uključila u organizaciju posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, a u službeni protokol bila su uključena dva katamarana, “Jelena” i “Vida”. Tom je prilikom katamaran „Jelena“ isplovio na relaciji Dubrovnik – Pelješac, a tijekom plovidbe na katamaranu održan je bilateralni sastanak dvaju premijera.  Za to vrijeme katamaran “Vida” i njegova posada bi­li su zaduženi za “paralelni” protokol: supruga kineskog premijera , Cheng Hong, obišla je u četvrtak grad Korčulu, gdje je “Vida” sti­gla iz Dubrovnika.
965654
Održan radni sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Rijeka, 18.12.2018. - Danas je u Jadroliniji održan radni sastanak Uprave s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na čelu s ministrom Olegom Butkovićem na kojem se razgovaralo o protekloj sezoni i budućim poslovnim projektima. 

Doric_Butkovic_Sopta_Frkovic


Potpisan Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

Zagreb, 10.12.2018. - Nakon sjednice Skupštine Udruge Mare Nostrum, na kojoj je verificiran konačni tekst Nacionalnog kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.), g. David Sopta, predsjednik Skupštine HUB Mare Nostrum i g. Neven Melvan, glavni tajnik Sindikat pomoraca Hrvatske potpisali su Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi (2019. – 2020.), koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2019.

melvan-sopta
   
   
       
       
       
lijevi kantun footer
Ovo je službena stranica Jadrolinije. Jadrolinija jamči za točnost podataka samo na svojoj stranici. Red plovidbe podložan je promjenama.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku. Više informacija o kolačićima možete pročitati ovdje. Za nastavak korištenja web stranice JADROLINIJA.HR kliknite na gumb „Slažem se“.

Slažem se